друкувати


Чи хороша у вас робота?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-14 04:37:37
Люди різних вікових груп, що займають будь-які позиції в компаніях, чоловіки і жінки з мізерними або гігантськими доходами - все час від часу запитують себе, чи правильно вони вибрали місце роботи. Такі сумніви можуть переслідувати і вчорашнього випускника, та фахівця передпенсійного віку. Як же оцінити те, чим ви займаєтеся? Давайте спробуємо обрати найкращі критерії.

1. Це робота чи кар'єра? Робота - це те, що ми робимо з єдиною метою отримання грошей на життя. Її втрата обертається єдиною проблемою - відсутністю фінансів. Кар'єра ж - це те, що розвиває людину як професіонала, що пропонує йому перспективи для зростання в організації і на ринку. Робота може бути корисною у студентський час, коли єдиною метою буває отримання грошей на походи в нічні клуби. А ось думаючий про своє майбутнє фахівець повинен вибирати кар'єрний шлях. Тільки так він зможе злетіти до вершин організації.

2. Чи відчуваєте ви пристрасть? Найбільші щасливці перетворюють на роботу власне хобі. Однак важко припустити, що хтось з дитинства захоплюється аналізом страхових ризиків або інвестиційним банкінгом. Але навіть у цих сферах зустрічаються професіонали, що відчувають пристрасть у відношенні того, чим займаються. Горить такий вогонь у вашій душі? Байдужість рідко стає супутником успішної людини.

3. Чи гордитесь ви тим, що робите? Чи займалися б ви своєю роботою, якщо про кожну вашу дію писали всі міські газети? Які почуття відчуваєте в той момент, коли співрозмовник запитує, "а чим ви займаєтеся?" Для того щоб розвинути гордість за власну роботу, потрібно уявляти собі тих людей, яким завдяки вам жити стає легше і приємніше. Можливо, це буде складно зробити інспектору ДАІ або податківцю - але ви можете спробувати!

4. Як ця робота вплине на резюме? Що скаже чоловік, що читає згадки про ваше заняття в резюме? Чи така робота говорить про здатність розвиватися, тримати себе в руках в умовах стресу, успішно взаємодіяти з іншими, етичність або інші позитивні якості? Або цей рядок просто вкаже, що в цей час вас нікуди більше не брали?

5. Які можливості з розвитку мережі контактів дає вам робота? Однією з основних цінностей фахівця були і залишаються налагоджені зв'язки з тими, хто може виявитися корисним. Чи славиться ваша компанія тим, що менеджери, які її покинули стають лідерами інших фірм? Чи часто ви буваєте у відрядженнях і відвідуєте місця, де можна познайомитися з визнаними авторитетами в бізнесі? Як багато нових візиток виявляється у вас за тиждень? Все це можна буде використовувати і після відходу з нинішньої роботи.

6. Які є альтернативи? Немає сенсу злитися на щось, якщо не можна запропонувати кращу заміну. На які компанії ви можете проміняти ту, з якою співпрацюєте зараз? А може бути, варто подумати про старт бізнесу? Адже часом навіть спортивних знань стає досить для відкриття власної справи. Завжди замислюєтеся про запасні аеродроми.

Успішного вам сходження до засніжених вершин професійного успіху!

Джерело: Trud.UA
Обговорити на форумі