друкувати


Скільки коштують результати незалежного зовнішнього тестування?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-14 03:43:28
Початок компанії по зовнішньому тестуванню ознаменувався появою в інтернеті безлічі оголошень про продаж правильних відповідей на тестові завдання і навіть готових сертифікатів до вибраного клієнтом кількості балів.

Бажаючі "купити результат" таким чином мають сплатити від 500 гривень за тестові завдання з одного предмету і від 5 тис. гривень за сертифікат. У Міністерстві освіти неодноразово попереджали про те, що бажаючі придбати готове завдання або сертифікат ризикують залишитися без грошей і без бажаного результату. Незважаючи на це, експерти вважають, що клієнтами "тестових шахраїв" можуть виявитися 5% від числа тих, хто здає тести. А, зважаючи на те, що в цьому році зафіксовано близько 0,5 млн тестованих, дохід продавців від продажу тестових завдань і сертифікатів може скласти близько 7 млн доларів.

В Українському центрі оцінювання якості освіти виділяють такі ризики при проведенні нинішньої екзаменаційної компанії, як витік інформації напередодні дня тестування, а також спроби батьків домовитися з інструкторами, які будуть присутні на тестуванні і безпосередньо з викладачами.

Щоб перекрити корупційні схеми, чиновники від освіти були змушені посилити правила проведення іспитів та доставки тестових завдань в школи. По-перше, було розроблено 47 варіантів і майже 450 запасних завдань – ті, що мають доступ до цієї інформації не зможуть вгадати, який з варіантів потрапить у конкретний регіон чи школу. Крім того, тестові завдання будуть доставлятися в маркованих конвертах, які будуть замінюватися при ознаках розтину. Інструктори, присутні на тестуванні до останнього моменту не будуть знати, в якій аудиторії вони будуть працювати. Роботи будуть пересилатися для перевірки в інші регіони країни.

Щоб захистити ринок від підроблених сертифікатів, вузи зобов'язали звіряти дані з сертифікатів із загальнонаціональною базою даних, повідомляє Освітній портал.

Обговорити на форумі