друкувати


Прикарпаття: Напередодні літа - про зимовий спорт

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-14 03:27:24
На Прикарпатті обговорюватимуть проблеми розвитку вітчизняного спорту, насамперед зимового. Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська області унікальні за своїми природно-ландшафтними умовами для розвитку зимових видів спорту, та наразі надзвичайними досягненнями похвалитися не можуть.

Жодна спортивно-тренувальна база не відповідає сучасним вимогам. Українські спортсмени або змушені тренуватися за кордоном, або виступають за інші держави.

В Івано-Франківську та Яремчі проходитимуть засідання колегії обласної держадміністрації з проблем розвитку фізкультури та спорту і спільна нарада Національного Олімпійського комітету, Міністерства у справах сім’ї, молоді і спорту, керівників спортивних федерацій за участю президента НОК Сергія Бубки, де йтиметься про реалізацію Програми розвитку Олімпійського руху в Україні на 2005-10 роки.

Готуй сани влітку

Позаяк до зимових Олімпійських ігор у Ванкувері залишилось 9 місяців, говоритимуть насамперед про підготовку наших спортсменів. Хоча те, що не встигли зробити – за кілька місяців не надолужиш. І важливіше подбати про майбутнє олімпійського руху.

Головна проблема – на Прикарпатті нема жодної спортивної бази підготовки спортсменів міжнародного рівня, задля хороших результатів треба їздити на тренування в Білорусь, Словаччину, каже заступник голови відділення НОК України в Івано-Франківській області, заслужений тренер Мирослав Карабін.

"Умови що наша область, що Львівська, що Закарпатська – ми повинні зробити бази, де б могли готувати спортсменів, щоб не виїжджали за кошти нашої держави і не вивозили в інші країни, а щоб тренувалися тут. А щоб тренувалися, потрібно мати відповідні умови, тобто ми повинні мати хороші сучасні спортивні бази, які б відповідали міжнародному рівню. На превеликий жаль, ми сьогодні жодної такої бази в нашій державі не маємо", – зазначає Мирослав Карабін.

Рівень спортивних баз не європейський

Олімпійців із зимових видів спорту готують у Тисовці на Львівщині і на Івано-Франківщині Ворохтянська високогірна навчально-спортивна база "Заросляк". Та, кажуть, зробити ще слід багато: від врегулювання земельних питань до реконструкції лижних трас, ролерів. Тоді її можна було б використовувати для тренувань і в літній час. Чотири роки тому тут завершено довгобуд – споруджено трамплін для фрістайлу, і вже є дві учасниці Олімпійських ігор.

Реконструкції, заміни покриття потребують трампліни у Ворохті і Верховині. Колись івано-франківські спортсмени мали непогані результати з біатлону, навіть таке відділення було при фізкультурному коледжі. Тепер можна було б в Карпатах зробити трасу і стрільбище для біатлону. Більшої підтримки і від держави, і від місцевої влади потребують дитячі спортивні школи та школи олімпійського резерву.

Прогнози на зимову Олімпіаду скептичні

Найвищими досягненнями в зимових видах спорту з прикарпатських спортсменів можуть похвалитися Роман Лейбюк у лижних гонках, який був чемпіоном Універсіади і двічі учасником зимових Олімпіад, має шанс виступати і у Ванкувері, та Володимир Бощук у стрибках на лижах із трампліна – він на етапах Кубка світу входить в десятку кращих спортсменів.

Загалом сім прикарпатських спортсменів виконали попередні умови завоювання ліцензій для участі у ХХІ зимових Олімпійських іграх у 2010 році. Але щодо перемог – прогнози скептичні.

У пресі були повідомлення, що гірськолижний курорт "Буковель" хоче подавати заявку на проведення однієї з майбутніх Олімпіад. Але щоб проводити Олімпійські ігри, потрібна ціла інфраструктура. Наскільки це непросто – маємо приклад Євро-2012. Якраз завдяки останньому в Україні буде багато зроблено – дороги, аеропорти, готелі. І вже Україна пробуватиме робити заявку на чемпіонат Європи з хокею із шайбою у 2014 році. А щодо "Буковелю", як кажуть фахівці, теоретично все можливо, але для початку їм варто замахнутись хоча б на всесвітні студентські ігри, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі  друкувати