друкувати


Абітурієнти Коломийщини не втрачають надії, або Право на ще один шанс

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-13 03:43:29
Із 6 травня до 5 червня триватиме зовнішнє незалежне оцінювання знань тих, хто виявив бажання вступити до вищих навчальних закладів. В Івано-Франківському регіональному центрі оцінювання якості освіти зареєстровано 41885 осіб, які зголосилися пройти тестування. Пріоритет у цьогорічному тестуванні належить математиці. Далі за популярністю в нашому регіоні ідуть українська мова й історія України.

Чимало запитань виникло в самих вступників і в їхніх батьків з приводу того, що дехто із зареєстрованих для тестування з тих чи інших причин не зміг взяти участь у ньому. Про те, що у таких абітурієнтів ще не все втрачено, розповідає методист районного відділу освіти, відповідальний за проведення ЗНО, Ярема ГРИНЬОВСЬКИЙ:

- Ті учасники зовнішнього оцінювання, які з поважних причин не змогли взяти участь у тестуванні, мають ще один шанс стати студентом, тобто, пройти тестування повторно. Для цього їм треба буде взяти участь у спеціально організованому додатковому тестуванні. Вступнику необхідно подати до регіонального центру оцінювання якості освіти (для абітурієнтів Прикарпаття він знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. С. БАНДЕРИ, 1, 10-ий поверх) відповідну заяву – особисто або рекомендованим листом. Приймання заяв на участь у спеціально організованому тестуванні здійснюється:

з історії України – до 13 травня (сьогодні – останній день!)

з біології – до 14 травня

з фізики – до 18 травня

з географії – до 22 травня

з української мови і літератури – до 25 травня

з математики – до 1 червня

з англійської мови – до 8 червня

з німецької, французької, іспанської мов – до 9 червня

з хімії – до 11 червня.

Зрозуміло, що до заяви необхідно додати ксерокопію реєстраційної картки та документи, які підтверджують наявність об’єктивних причин, які перешкодили вступникові взяти участь у зовнішньому оцінюванні.

Пунктом 10.2 Порядку проведення зовнішнього оцінювання навчальних досягнень випускників навчальних закладів системи загальної середньої освіти передбачено, що однією з причин, які можуть бути визнані перешкодою для участі в зовнішньому оцінюванні, є хвороба. Але скористатись повторним тестуванням зможуть лише ті вступники, у яких хвороба виявилась у день або напередодні дня проведення зовнішнього оцінювання. Для підтвердження факту хвороби учасника зовнішнього оцінювання з числа випускників шкіл 2009 року треба отримати в лікувальному закладі довідку за формою №095/о, - вони видаються і студентам, і учням професійно-технічних навчальних закладів. Що стосується учасників зовнішнього оцінювання, які закінчили загальноосвітню школу в попередні роки, то їм необхідно отримати довідки про тимчасову непрацездатність, які видаються на підставі наказу Міністерства охорони здоров’я України від 13 листопада 2001року. А загалом, я наполегливо радив би всім учасникам зовнішнього незалежного оцінювання стежити за інформацією на сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі