друкувати


НБУ вчетверо зменшив максимальний термін рефінансування банків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-13 02:11:22
Національний банк України (НБУ) буде надавати рефінансування на строк до 90 днів, тоді як в даний час він може виділяти його на термін до року.

Відповідна норма передбачена новою редакцією Положення про регулювання Нацбанком ліквідності банків України, затвердженої постановою НБУ № 259 від 30 квітня і зареєстрованої в Мін'юсті 6 травня.

Відповідно до тексту документа, оприлюдненого у вівторок на сайті Верховної Ради, він вступає в силу через 30 днів після реєстрації в Мін'юсті.

У чотири рази скорочено також і максимальний термін випуску депозитних сертифікатів Нацбанку - з року до 90 днів.

Нова редакція також скоротила кількість інструментів рефінансування, виключивши з них операції з обміну іноземної валюти на національну з метою підтримки ліквідності банків (своп) і "інші операції" (операції на валютному ринку), але окремо виділивши операції з державними облігаціями України.

У переліку залишилися також операції з рефінансування (постійно діюча лінія рефінансування для надання банкам кредитів овернайт, кредити рефінансування строком до 90 днів), операції репо (прямого та зворотного) та операції з власними депозитними сертифікатами (депозитні сертифікати овернайт і до 90 днів).

Внесення змін в порядок рефінансування банків було одним з попередніх умов отримання Україною другого траншу кредиту Міжнародного валютного фонду (МВФ) за програмою stand by. Рада директорів фонду прийняла позитивне рішення про виділення Києву $ 2,85 млрд 8 травня.

Джерело: Інтерфакс-Україна
Обговорити на форумі