друкувати


Росії передбачено померти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-11 07:40:39
Чим глибше криза упроваджується в наше повсякдення, тим чіткіше розумієш, що услід за нею повинно статися щось ще жахливіше. Ні, мова не про падіння життєвого стандарту — тут якраз все одно на "рівень" давно ніхто не сподівається.

Не лише американські, але і деякі вітчизняні експерти вважають, що пісенька Росії проспівана, що рано чи пізно – до 2015, 2030 або 2050 року вона розвалиться на 6-8 самостійних держав зі своїми валютами, дипломатами і бюджетами.

Пітеру відводиться почесна роль столиці північно-західної частини Росії, що ще не втратила здатності інтегруватися в західне співтовариство. Не даремно ж Петро I саме тут прорубав вікно в Європу.

Іншим територіям, за сценарієм американських спецслужб, повезе менше: якщо не прямо то побічно вже дуже скоро вони попадуть під вплив сусідніх держав. На нашому Далекому Сході бал правитимуть Китай і Японія, Камчатка, Чукотка і Сибір "ляжуть" під США. Свої утворення отримають поволжські регіони і Північний Кавказ…

Власне, нічого дивного в такому перекроюванні карти для нас немає. У 90-і роки минулого століття свердловський губернатор Едуард Россель від безвихідності виношував плани створення Уральської республіки, жителі пограничного Івангорода ходили по будинках і збирали підписи, щоб увійти до складу Естонії, а південь Росії теж вирував — там мріяли про козацьку республіку.

Тоді країна збереглася, хоча федеральні правила гри з тих пір змінилися не сильно. Як і раніше всі фінансові ресурси стягуються в центр, звідти ж і визначається, якому суб'єктові і як розвиватися. М'яко кажучи, не всім регіональним елітам це подобається.

І при відомому розкладі — затяжна криза, соціальна напруженість — сепаратистські устремління можуть перетворитися на снігову лавину. Ворог не дрімає. Наприклад, Балтійська республіканська партія в Калінінграді ратує за вихід з складу РФ. Часом в суспільстві спалахує дискусія на тему: чи не пора відновити історичну справедливість і повернути Калінінград-Кенігсберг Німеччині?

Немає сумніву, що під такий розвеселий проект розвалу "шостої частини світу" знайдуться і гроші, і владні чиновники, які їх дуже люблять. А там — Далекосхідне князівство, Уральське…

Реально? Як заявив одного дня Борис Гризлов, сьогодні загроза розвалу Росії значно менше, чим була на межі 2000 року. Проте західні спецслужби в розсекреченій доповіді ЦРУ "Глобальные тенденції-2015" і деякі вітчизняні учені іншої думки. Вже майже 20 років Росія виробляє унікальний за своєю природою "механізм самопроізводящейся бідності" (термін академіка Львова), коли багаті багатіють, а бідні бідніють, економіка вмирає. Коли-небудь ця гримуча суміш рвоне — мало не здасться.

Зрештою в радянські роки минулого століття теж не вірилося подібним прогнозам — але відносно СРСР. Як мовиться, відбулося — як тільки в магазинах спустіли полиці.

* * *

Причин передбачуваного розвалу Родіни-матері у західних експертів декілька, одна з головних — демографія. Хочеться нам цього чи не хочеться, але і при збільшенні народжуваності і при посиленні міграції одноплемінників з країн СНД населення країни спадатиме, до 2050 р. воно не перевищить 100 млн. чоловік. Росія для нас самих стане дуже великою.

І навіть при оптимістичному сценарію (якщо відродиться промисловість, заводи і фабрики) виробництво товарів нам обходитиметься дорожче, ніж в країнах компактного мешкання. Це економічний закон, і проти нього не попреш про конкурентоспроможність продукції краще забути.

Тепер що стосується самої економіки. Збігневу Бжезінському приписують слова, які цілком можуть належати цьому "яструбу": "В XXI столітті США розвиватиметься проти Росії, за рахунок Росії і на уламках Росії". Західні політики, зокрема колишній держсекретар США Мадлен Олбрайт, вже відкрито заявляють що необлаштована Сибір з її нафтою, газом і бездоріжжям є надбанням всієї світової спільноти. Що Північний морський шлях — теж не Росія, оскільки вона (ми) не в змозі його обладнати портами, пристанями і причалами. А діловий світ у результаті цього втрачає економічну вигоду, у Тихий океан з Атлантичного потрапляє не через Північний Льодовитий, а через Суецький або Панамський канали. Загалом, до Риги через Горлівку — і все з тієї причини, що Москва не встигає за світовим прогресом, гальмує, і з цим пора закінчувати.

Звучить все це по-блюзнірськи, дико. Як так, узяти і прибрати до рук? Але пригадаємо Карла Маркса: немає тієї сили, яка зупинить капіталіста в гонитві за додатковою вартістю. Не зупинилася ж Америка перед килимовими бомбардуваннями території Югославії в наші дні. Країни цілком процвітаючої демократичної і нікого не гальмуючої!..

Який політик, що себе поважає, серйозно розглядає державу, якщо на його очах в ній падає людський, технологічний і науковий потенціал? За деякими даними країна "третього світу" Індія з її приголомшуючою бідністю на програмних продуктах заробляє близько 40 млрд. доларів в рік — у 5 разів більше, ніж Росія від продажу озброєння. Хоча наші програмісти на рівень краще і ще коли федеральними властями було вирішено про створення своєї "Силіконової долини" в Дубні! Звичайно, нічого не зроблено, віз і нині там.

Недивно, що сьогодні наша країна оцінюється як світовий резервуар, з якого потрібно качати і качати. Благо природа не образила. За підрахунками покійного академіка Дмитра Львова, ресурсний потенціал Росії складає 340-380 трлн.доларів. Якщо його зіставити з чисельністю населення, то на середньостатистичного росіянина нацбагатств доводиться в 2 рази більше, ніж в США, в 6 разів — ніж в Німеччині і в 22 рази більше, ніж в Японії. Навіть по частці лісових масивів ми попереду всієї планети, виробляємо близько 20% поновлюваного кисню, тоді як споживаємо всього 5%. А ось по частці ВВП картина абсолютно протилежна: з 200 країн ми приблизно на 100-му місці. На тлі сьогоднішніх проблем Росія дійсно представлена у весь свій прекрасний ріст, але на глиняних ногах.

Найсумніше, що від незавидної долі сировинних задвірків ми не відмовляємося, навпаки навіть їм як би й раді. Навряд чи в світі знайдеться країна або архіпелаг, куди б ми вже не підвели трубу з газом і нафтою.

* * *

Але, пам'ятається, ще зовсім недавно в країні виношувалися і гаряче обговорювалися інші плани, коли мова заходила про різке збільшення ВВП. Розуміючи, що весь світ ми шапками не закидаємо, учені закликали владу концентруватися на 5-6 основних пріоритетах розвитку (авіація, космос і ін.) кожен з яких у свою чергу потягне за собою ще по 5-6 суміжних галузей. Справа залишалася за малим: влити в них капітали (а вони у нас тоді були!) — і країна рвоне вперед, зможе експортувати конкурентоздатну продукцію. Не лише нафта, газ, метал і ліс, але і інші товари.

Нам демонстрували дивні ноу-хау з тієї ж підмосковної Дубни і ін. наукових центрів - і коло замикалося: так звані точки зростання – 5-6 основних галузей – дають потужний поштовх, як локомотив тягнуть за собою ще по 5-6 галузей кожна і ми знову індустріальна держава зі своїми амбіціями і витікаючими звідси наслідками.

Де ці чудеса науки і техніки? Ми продали декілька сучасних перехоплювачів, вроді би, Індії – і морським шляхом вони повернулися назад, на доопрацювання. Майже очевидно, що якщо ми не перебудували економіку в кращі роки, коли до нас текли нафтодолари, то в гірші роки, які переживаємо тепер з цим завданням не впораємося і поготів.

Поки в країні відносно спокійно, всі надії на непорушний союз Медведєва і Путіна, на тих активістів "Єдиної Росії", які по першому заклику партії готові вийти до Кремля з транспарантами "Поддєрживаєм курс рєформ Медведєва-Путіна!". Але історично довго така ситуація продовжуватися не може. Світова фінансова криза показала, що Росія зовсім не готова їй протистояти, вона б'є перш за все по простому населенню, і світла в кінці тунелю не видно. Курс рубля падає, а продовольство нестримно дорожчає. Значить, як і 15 років тому у нас все тримається на імпорті. Вартість нафти знизилася рази в чотири, а бензин, авіаційний гас, ГСМ для тракторів і сівалок не дешевшають… Нам говорять, що уряд, незважаючи на кризу, в 2009 р. чотири рази проіндексує пенсії людям похилого віку. Але їх, індексованих, не вистачає навіть на оплату послуг ЖКГ. У країні так і не створений "середній клас", практично офіційно "відмінили" і безкоштовну медицину і безкоштовну освіту.

До речі, витрати на охорону здоров'я у США в 6 разів перевищують витрати на військові потреби. Наша держава, не дивлячись на всі зусилля останніми роками, відійшла від цих тем, скинула з себе соціальну відповідальність.

Ні, тиша ця брехлива. Хто дасть гарантію що коли-небудь ми не зрозуміємо, що від такої Батьківщини, де живцем згорають необліковані люди похилого віку у необлікованих будинках перестарілих, нам чекати все одно нічого — і знову не потягнемося на майдани? За тими, хто "знає, як треба", хто пообіцяє хороше життя? Але вже в окремо узятому Східному Західносибірську або Далекосхідному князівстві?

Таку гарантію не дасть навіть страховий поліс…

* * *

Заради справедливості потрібно відзначити, що тема розвалу актуальна не лише для Росії. У цивілізованій Європі від Великобританії потенційно хоче відколотися Шотландія, в Іспанії — баски і каталонці. Ще є Індія зі своїми штатами Пенджаб і Кашмір, канадський Квебек і багато-багато інших сепаратистськи налаштованих регіонів.

Але для світового гегемона США межа мріянь – це, зрозуміло, 7-8 маленьких розрізнених держав замість однієї, але великої і непередбачуваної Росії. По-перше, з території нашої країни піде ядерна зброя, а крики щодо ненадійного зберігання атомних арсеналів із завидною частотою з'являються в буржуазній пресі. По-друге, час для розгойдування човна самий підходящий.

Нафтодоларів в найближчому майбутньому у нас не додасться – факт. А на порядку денному – зимова Олімпіада в Сочі, створення міста-саду на острові Російський. Все це борг честі, ми не можемо впасти обличчям в грязь і ганьбитися перед всім світом. Нам би реальною економікою зайнятися, створенням нових робочих місць – і не з викруткою, як сьогодні, виробництвом іномарок. А ми гарячково будуватимемо олімпійські об'єкти, щоб показати іноземцям блискучий, виблискуючий фасад.

Криза ударила в самий непідходящий момент, коли не лише Росії погано, але і європейським країнам. Це 50-80-е роки минулого століття для Європи були золотим століттям. Глобалізація і на ЄС відбилася бумерангом, сьогодні багато країн, що розвиваються, виробляють продукцію за імпортними технологіями так само добре, як у США або в Німеччині. Тільки… в рази дешевше.

Держави, що розвиваються, працюють ефективніше, а яка ж доля розвинених країн? Західна людина живе не по засобах – але вона вже звикла до цього рівня, до соціальних пільг і стандартів! Залишається йти далі на схід за дешевими енергоносіями, які забезпечать безхмарний розвиток на найближчі десятиліття.

Вибір, як вважають аналітики, в Росії невеликий: або наші підземні комори стануть власністю Європи (США), або перекочують до Китаю, який все активніше освоює наші далекосхідні території і уривається у нашу економіку.

За деякими оцінках, зараз для Заходу Росія має навіть нижчий статус чим Росія зразка 1913 р. У нас немає звичайних, неядерних, озброєнь, здатних відображати серйозну агресію. Армія, як і все суспільство, постійно реформується, скорочується і деградує – вже передача на озброєння 3-4 сучасних танків якому-небудь батальйону на далекому пограниччю є справжньою подією, про яку докладають президентові. У плані висновку військових союзів і блоків ми мало кому цікаві. Адже в разі конфлікту ми будемо вимушені хапатися за ядерну валізку, а така войнушка навряд чи кого влаштує.

Залишається одне – використовувати територію РФ по її прямому, так би мовити, призначенню – як всесвітню комору.

* * *

На тлі маленької переможної війни з Грузією і показового повчання України з газом декому може здатися, що Росія сильна як ніколи і що сьогоднішні проблеми – дрібниці життя, і не таке бувало в історії. Але якщо до розвалу економіки додати "гарячі точки" Північного Кавказу, які, не дивлячись на старання влади, холодними не стають, то для заколоту, розвалу і потрібен-то лише один прецедент.

Опісля багатьох років, переосмислюючи розвал Росії, історики напишуть про підступи американського імперіалізму, про агентів впливу, про те, що ЦРУ переграло ФСБ і СВР. Насправді процес розпаду нашої країни американському платникові податків обійдеться в сущі копійки. Адже майже все ми робимо самі, своїми руками. Купуючи футболістів за мільйони доларів, даючи олігархам безконтрольно накручувати ціни на енергоносії, нарешті збільшуючи безробіття і знижуючи доходи населення.

При чому тут Америка?

Автор: Володимир Чупрін, "Московський комсомолець"
"Реальная политика"
Переклад з російської: Віталій Вандич
Обговорити на форумі