друкувати


В екстремальних випадках допоможуть… шведські знання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-11 11:10:40
Вміння надати допомогу собі та іншим при різноманітних екстремальних випадках, травмах, робити штучне дихання та масаж серця, правильно фіксувати зламані частини тіла, зупиняти кровотечу та багато іншого навчатимуть студентів івано-франківських професійно-технічних закладів та учнів шкіл.

Навчання відбуватимуться упродовж року в рамках проекту "Все вирішують секунди" обласної та міської організацій Червоного Хреста України та шведської організації "Громадянська оборона". Перша зустріч зі студентами Івано-Франківського профтехучилища №13 відбулася в обласній бібліотеці для юнацтва. Спочатку інструктори-медики проводили коротку лекцію, під час якої демонстрували і коментували слайди, аби краще молоді люди засвоїли навчальний матеріал. Далі свої вміння молодь випробовувала на манекенах.

За словами голови обласної організації Червоного хреста України Валерія Старченка ідея започаткувати навчання, які б навчали молодь надавати першу невідкладну допомогу, виникла ще у 2004 році. Саме тоді вони Червоний Хрест розпочав співпрацю зі шведами. "У нас за схожою програмою щорічно навчається близько 100 тисяч осіб. Кошти на підготовку виділяє держава", - мовить представник "Громадянської оборони" Пекка Кауконен. На Прикарпатті проект підтримали міське управління сім"ї і молоді, центр естетичного виховання та обласне управління освіти і науки.

Наразі, за угодою підписаною між Швецією та Україною усі заняття проводитимуться безкоштовно, а незабаром в Україну приїде шведська молодь, аби поділитися своїми медичними знаннями з ровесниками.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі