друкувати


Уряд продасть 99 шахт

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-08 06:10:21
Міністерству вугільної промисловості разом з Фондом державного майна доручено розробити і затвердити положення про проведення відкритих аукціонів із продажу майна структурних підрозділів державних вуглевидобувних підприємств.

Кабінет міністрів вирішив приватизувати 99 вуглевидобувних підприємств 2009 року.

Уряд постановив, що відчуження держмайна здійснюється шляхом його продажу на відкритому аукціоні, який проводиться уповноваженою ФДМУ особою, кандидатура якої погоджується з Мінвуглепромом.

Відчуження має проводитися за умови взяття покупцем зобов'язання забезпечити погашення в повному обсязі кредиторської заборгованості структурного підрозділу державного вуглевидобувного підприємства, майно якого відчужується.

Крім того, покупець також зобов'язаний укласти з колективом цього структурного підрозділу колективний договір не менше, ніж на 5 років, визначивши в ньому соціальні гарантії для працівників, які зберігаються у разі повторного продажу відчуження майна, а також передбачивши положення про розірвання договору купівлі-продажу у разі порушення покупцем умов колективного договору.

Відчуження держмайна шляхом відповідного продажу шахт планують провести в 3 черги (етапи): по 50, 39 і 10 шахт.

Кошти, отримані від продажу шахт, направляються до спеціального фонду Мінвуглепрому для подальшого використання на розвиток вугільної галузі.

Постановою уряду також затверджено зразковий договір купівлі-продажу майна вуглевидобувних компаній.

Раніше Міністерство вугільної промисловості підготувало 120 шахт до приватизації.

Нагадаємо, нещодавно заступник міністра вугільної промисловості Анатолій Корсун заявив, що держава готова викупити вже приватизовані шахти, які потрапили у фінансову скруту.

Він зазначив, що у зв'язку з економічною кризою приватні вугільні підприємства зіткнулися з проблемою збуту своєї продукції.

Крім того, вартість вугілля на даний час зменшилася в три рази в порівнянні з серпнем минулого року, що призвело до значного погіршення фінансових показників підприємств в галузі.

Рекапіталізація цих шахт повинна відбуватися за аналогією з рекапіталізацією банків , повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі