друкувати


Угоду про будівництво газопроводів в обхід РФ підписано

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-08 04:44:53
Європейський союз підписав сьогодні угоду з чотирма країнами про прискорення будівництва трубопроводів для постачань природного газу в обхід Росії. Угода була укладена з Азербайджаном, Грузією, Туреччиною та Єгиптом.

Спостерігачами під час підписання договору виступили США, Росія та Україна.

У відповідності з договором, сторони повинні укласти довгострокові угоди з будівництва трубопроводів та вирішити суперечки, які затримують реалізацію проектів. Таким чином, підписання угоди дозволить ЄС у подальшому суттєво знизити залежність від поставок російського газу.

Відзначимо, Європа планує налагодити імпорт природного газу в обхід Росії, яка в даний час поставляє в європейські країни близько чверті необхідних їм обсягів газу. У зв'язку з такими планами європейські країни розглядають можливість проведення трубопроводу по дну Каспійського моря.

Один з таких проектів передбачає будівництво магістрального трубопроводу Nabucco для транспортування природного газу із Середньої Азії та прикаспійського регіону в Центральну Європу через Азербайджан, Грузію, Туреччину, Болгарію, Угорщину, Румунію і Австрію. Введення трубопроводу Nabucco в експлуатацію намічався на 2011 р., проте згодом був перенесений на 2013 р. Вартість проекту оцінюється в 12 млрд дол Перша фаза будівництва газопроводу Nabucco почнеться в 2010 р. і включає в себе прокладку трубопроводу між Туреччиною та Австрією протяжністю 2 тис . км. Nabucco в разі реалізації дозволить постачати паливо в Європу в обхід Росії.

Раніше Світовий банк заявляв про готовність надати фінансову підтримку проекту Nabucco, але за умови гарантій заповнення трубопроводу з боку виробників газу.

У консорціум для будівництва Nabucco входять австрійські OMV, німецька RWE, угорська MOL, румунська Transgaz, болгарська Bulgargaz і турецька Botas. Проектна потужність газопроводу "Набукко" складає 31 млрд куб. метрів на рік.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко пропонувала ЄС бути партнером у реалізації проекту "Білий потік" з постачання газу в Європу, який передбачає спорудження нової газотранспортної мережі, яка би проходила територією України і об'єднала Туркменістан та ЄС.

"Сьогодні існує проект, який підтримується ЄС, -"Набукко". Але ми б хотіли запропонувати розглянути проект "Білий потік", який би проходив територією України, і також виконував функцію диверсифікації постачання газу до Європи. Цей проект може бути економічно ефективнішим, і ми б хотіли, щоб Україна і ЄС були партнерами в його реалізації", - сказала Ю. Тимошенко, повідомляє РБК Україна.

Обговорити на форумі