друкувати


Польський консул - рекордсмен, або візовий комбінат по-львівськи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-08 10:13:42
"Генеральне консульство Республіки Польща у Львові побило усі світові рекорди із видачі віз, - розповідав, перебуваючи в Івано-Франківську на святкуванні Дня міста Генеральний консул Гжегож Опалінскі. - Щодня ми видаємо понад дві з половиною тисячі віз. І стали наче візовим комбінатом. Проте видача віз - це тільки одна із функцій консульства".

Але охочі потрапити закордон, незважаючи на велику роботу польського консульства у Львові й надалі обурюються. На це у пана Консула є своє пояснення, адже ще до прийняття документів для оформлення віз, усе ретельно перевіряється. На жаль, часто люди неправильно заповнюють анкети, і їм, ще до прийняття, документи повертають. Проте замість розуміння, працівники консульства не раз чують образливі слова.

Але, звісно, бажаючих поїхати до Польщі щодня тільки збільшується. І не остання причина в цьому фінансова криза. Не таємниця, що чимало наших співвітчизників вирушають у сусідню країну у пошуках грошей, на заробітки. Адже у Польщі, порівняно з Україною, криза не так вдарила по економіці.

Зрештою, прикро, що в Івано-Франківську цього року таки не відкриють обіцяного консульства. Натомість, за словами пана Опалінскі, дипломатичні представництва у 2009 будуть у Вінниці та Севастополі. Натомість на Прикарпатті, сподівається пан Консул, може бути відкрито польський культурний центр або польський інститут.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі