друкувати


Закарпаття: Долина нарцисів під загрозою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-07 02:34:35
На Закарпатті цими днями знову зацвіла унікальна Долина нарцисів. Сотні гектарів зараз засіяні цими гарними ароматними квітками. Проте єдиному подібному ареалу цих квіток у Європі загрожує знищення.

Біологи кажуть, нарциси вимирають через те, що швидкими темпами посеред долини розростаються кущі та верби. Але найбільше квіткам дошкуляють люди.

Долина нарцисів у Закарпатті – фактично єдине у світі місце, де вже сотні років поспіль весною зацвітає дикий вузьколистий нарцис. Ця місцина розкинулася неподалік райцентру Хуст, фактично в географічному центрі області, в одному з найтепліших районів. Науковці кажуть, такі рослини є лише на Балканах та в Альпах, і там ростуть на висоті дві тисячі метрів над рівнем моря. У Закарпатті ж ця квітка цвіте на висоті всього 200 м над рівнем моря, і подібного немає ніде в світі.

Нарциси люблять гори, і про те, яким чином вони спустилися в долину, спеціалісти мають лише одну версію. Працівниця ботанічного саду Ужгородського національного університету Людмила Омелянська зазначила: «Нарцис – це рослина високогір’я, і вниз на цю долину нарцисів він потрапив, видно, під час льодовикового періоду, там йому сподобалося, заселився. Територію це нині передано Карпатському біосферному заповіднику, ця площа становить 256 гектарів».

Долина нарцисів гине через наслідки радянського господарювання та через туристів

Унікальне нарцисове поле постійно потребує охорони. У 1990 році єдина в Європі Долина нарцисів отримала статус біосферного заповідника. Він перебуває під охороною ЮНЕСКО. Однак у Долини нарцисів є кілька бід.

Перша – недостатня вологість, до чого призвела система господарювання за Радянських часів. Свого часу тут прорили рівчаки, які суттєво знизили рівень води, розказує місцевий житель Степан Глухар: «Коли заснували колгоспи, тоді, якщо пам’ятаєте, була така політика, що треба було всі поля робити родючими, орошати їх. У долині нарцисів теж меліораційні канали, вода до них стекла і квіти почали пропадати. То вже потім зрозуміли, що нарцисам треба вогкість, воду».

Але найбільша біда Долини нарцисів – туристи. За добу помилуватися цим дивом з’їжджаються по 4-5 тисяч людей. Кількакілометрові черги з автомашин оточують поле. Місцеві охоронці скаржаться, люди – варвари, вони безжально топчуть і зривають квіти. І це попри те, що спеціально по полю збудовані містки та прокладені спеціальні доріжки. На час цвітіння нарцисів до долини навіть з’їжджаються лісники з усієї області, аби охороняти унікальний заповідник. Проте й цього мало. Спеціалісти кажуть, могли б допомогти навести порядок хіба що штрафи, але вони нині дуже мізерні – всього 12 гривень з одну зірвану квітку. Розмір штрафів передбачений адміністративним кодексом, який затверджує Верховна Рада. Втім, на порядку денному у депутатів питання «долини нарцисів» поки не стоїть , повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі