друкувати


Мандри вікторівського Євангелія

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-07 12:50:22
Через кілька десятків років церкви святої Покрови, що у селі Вікторів Галицького району повернулося старовинне Євангеліє 1891 року.

Реліквію за часів войовничого атеїзму та радянської влади мали спалити, але кілька людей, ризикуючи своїм становище працею та й зрештою власною свободою зберегли святу книгу, яку днями повернули вікторівській громаді. Дна святкову подію прибув правлячий Архієрей івано-франківської єпархії УГКЦ Володимир Війтишин, який благословив "подорожуючу" святу книгу.

Місцевий священик розповідає, що багато мешканців села взагалі нічого не знали про існування цього Євангелія. Історія така: у 1971 році троє студентів Косівського училища прикладного мистецтва, знаючи, що книгу можуть знищити, викрали її з храму. "Злодіїв" зловила міліція. На них було заведено кримінальну справу, а викрадене почали зберігати як речовий доказ, який згодом, за рішенням суду, мали спалити, бо старовинна книга належала підпільній на той час греко-католицькій церкві. А все, що було пов’язане з нею та й з релігією зокрема, нещадно викорінювалося.

Справу передали у коломийський міський суд. Колишній суддя Богдан Паньків таки вирішив на свій страх і ризик не нищити Євангеліє. Він передав цінність своєму знайомому Василю Грабовецькому, який на той час працював директором промислового комбінату. Чоловік, хоча й жив у той непростий час, залишився віруючим і швидко погодився зберігати Євангеліє. Не раз чоловіка перевіряли працівники відповідних органів, але, з Божою допомогою, нічого не знайшли. А сам пан Грабовецький нічого не боявся. Зараз йому 81. Пан Василь у доброму здоров’ї та при ясній пам’яті. Напевно так дає Господь вірним Йому та чесним душею людям.

Священики та жителі села Вікторів пообіцяли відтепер берегти місцеву святиню. Її, вочевидь, помістять у велику спеціально зроблену скриню, де вона буде зберігатися від пилу та сонячного проміння. Книгу виставлятимуть для вшанування тільки на великі свята.

До речі разом з передачею книги відбулася ще одна подія: освячення нового дзвону. На місці старого, який дав тріщину, люди придбали новий. Вперше він задзвонить на Зелені свята. Місцеві селяни сподіваються, що при добрій погоді новий дзвін чутимуть у кількох навколишніх селах.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі