друкувати


Ринок нерухомості на Коломийщині: час купувати чи продавати?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-06 04:43:19
Засоби масової інформації рясніють сльозоточивими зізнаннями експертів з нерухомості про катастрофічне падіння цін, про колапс будівельного бізнесу і тривалий застій в операціях з купівлі-продажу. Все пояснюють впливом світової економічної кризи і ламають руки в очікуванні ще гіршої ситуації. Чи все аж так страшно? – запитую в підприємця коломийського ПП "Інформбюро", депутата районної ради Ярослава БАКАЯ.

- Вважаю, що помиляються ті, хто думає, нібито ціни на житло падають у зв’язку зі світовою економічною кризою. Звісно, криза свій внесок зробила, але не такий суттєвий, як здається. Ціни на нерухомість по Україні почали знижуватись ще в 2006-2007 роках, а в Коломиї – торік.

- Невже криза не була визначальною в цьому процесі?
- Не зовсім. Дивіться – починаючи з 2002 року ціни на нерухомість росли шаленими темпами, це мало колись закінчитись. Пік цін у Коломиї припав на 2007 – до літа 2008 роки. Були випадки, що люди продавали житло в нашому місті, і за таку ж або й нижчу ціну купували помешкання у Польщі й інших країнах Заходу. Що так вплинуло на ціни? Кредити банків, звичайно. Крім того, наші краяни мали непогані заробітки в минулі роки – як вдома, так і за кордоном. Якщо порівнювати покупців 90-их років, то серед них переважали емігранти з Італії, Іспанії, Португалії, які купували житло для себе, для рідних, або для перепродажу згодом.

- Яка ж ситуація нині?
- Хто стежить за ринком нерухомості, той помітив, що у Києві вторинний ринок житла упав на 42 відсотки. В обласних центрах, за моїми даними, однокімнатну квартиру можна придбати за 18-20 тисяч доларів – у Вінниці, Луганську, Запоріжжі та ін. По Україні загалом і в Коломиї зокрема найбільше впали ціни на дво- і трикімнатні квартири, буквально, на 40-50 відсотків. Якщо ж порівняти ціни на однокімнатні квартири у Коломиї та інших містах України, то в нас вони вищі, загалом одно кімнатки у нашому місті подешевшали всього на 10-15 відсотків.

- Ви можете проаналізувати, чому наші однокімнатні квартири не спішать дешевшати?
- Бо Коломия – місто специфічне. Вже минув той період, коли люди масово виїжджали. Остарбайтери і ті, хто має по кілька квартир, ціни не опускають. Тобто, у нас мало тих, кому, образно кажучи, "припікає", продати нерухомість.

- Орендувати приміщення тепер вигідно чи ні?
- Тут – цілковита вигода. Ціна на оренду приміщень, особливо, комерційного призначення, суттєво зменшилась. Якщо позаминулого року один метр квадратний оренди комерційного призначення у центрі міста коштував 30-35 доларів, то цього року – 10-15. Відчуваєте різницю?

- Можете спрогнозувати ситуацію на ринку нерухомості?
- Думаю, до кінця року ще буде незначне падіння цін на нерухомість. Стабілізація очікується наступного року, а потім почнеться зростання вартості житла. Аж через кілька років можливе повернення до докризових цін на нерухомість.

- А чи відбуваються нині бодай якісь процеси на ринку нерухомості Коломийщини?
- Тепер, у весняний період, люди почали цікавитись земельними ділянками під забудову, дешевими будинками, особливо, у приміських селах, та й у самій Коломиї. Навіть почали купувати. Те саме і з квартирами. Так що тим, хто зараз має гроші, я би не радив зволікати з купівлею житла. Повірте – не програєте!

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі