друкувати


Зачарувати глину в дереві

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-05 03:29:51
В івано-франківському центрі "Є" відкрилась виставка мистецької студії "Мольфар". Формація існує порівняно недавно, але вже встигли зробити чимало. В експозиції представлено роботи Андрія Дубового та Володимира Рожнова.

Це меблі та скрині інкрустовані керамікою, статуетки, маленькі гіпсові зображення визначних місць та пам’яток старовини Івано-Франківська у різних тонах. Чи не найбільшу увагу привертає керамічний килим обрамлений у дерево. Усі витвори мистецьких рук мають яскравий національний колорит.

"За основу для меблів ми брали стиль ретро 1930-1940-их років, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу Володимир Рожнов. — Кераміка — традиційно косівська. Меблі виготовлені з дуба, горіха, черешні, бука, явора". Над статуетками довелося потрудитися більше, бо для того, аби зобразити людей в національному одязі того чи іншого регіону, довелося працювати в музеях, архівах, багато допомогли місцеві аматори, які часто виступають на різних святах і концертах власне у давній ноші.

"Назва студії також виникла випадково, - продовжує пан Рожнов. - Одного разу до нас прийшов один з наших замовників та побачивши роботи, скрикнув: "Та ви просто чарівники". А чарівників на Гуцульщині часто називали мольфарами. Оскільки ми опираємося на традиції, то вже й навіть назву вирішили дати також традиційну, аби нам духи гір та рідна земля допомагала".





Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал з Львова
Обговорити на форумі