друкувати


Тестування: без репетитора місія неможлива?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-05 03:27:42
Моя донька разом з подругою ще з початку навчального року готуються до зовнішнього незалежного оцінювання знань, яке відбудеться вже зовсім скоро: шостого травня. Не хочу сказати, що дівчата ліниві чи байдужі до науки. Навпаки, за рівнем оцінювання знань у класі вони знаходяться десь у першій десятці. Та й готуватись до тестів почали так рано не спроста: вони вважають, та й і я поділяю їхню думку, що без додаткової підготовки, бажано з репетитором, успішного тестування не матимеш.

Так от про репетиторство. Кожне заняття – академічна година – обходиться нам як мінімум в 40 гривень. За тиждень набігає уже майже 300, бо займаються останній місяць навіть у вихідні. Я спочатку категорично протестувала проти такого виду навчання, доводила дитині, що колись училась сама і поступила в університет без жодних репетиторів та ще й із сільської школи. Але мусила визнати її точку зору: тепер така мода, вчителі самі спонукають до репетиторства, наголошуючи при цьому, що навіть дуже старанний учень здатний набрати на тестуванні хіба що мінімальну кількість балів, з якими зможе вступити хіба на платну форму навчання.

Наскільки мені відомо, існує постанова Міністерства освіти і науки про заборону займатися репетиторством у школах. А педагог, який бажає цим займатись, має зареєструватись підприємцем і мати відповідну ліцензію. (Уявляю собі круглі очі педагогів, для яких репетиторство давно стало набагато ефективнішим способом заробітку, ніж, власне, викладацька діяльність!). Та, на жаль, фахівець із коломийського відділу освіти, до якого я звернулась за коментарем ситуації, не зміг нічого суттєвішого повідомити, як лиш те, що система освіти у нас наразі недосконала, тож кожен виживає і рятується як може. Словом, хочеш, аби твоя дитина мала вищу освіту – без репетитора не обійдешся. Це навіть непристойно, як натякнули мені батьки з нашого класу, - піддавати сумнівам потребу в тому чи іншому репетиторі. Мовляв, це може вплинути на ставлення вчителя до дитини, на її оцінки під час контрольних чи підсумкових атестацій…

Добре. Я з усім згідна. Я навіть тішуся, що фах педагога знову стає престижним, починає відроджуватись його елітність. Але яким чином у цій еліті поєднуються прописні істини про вище покликання педагога і – конкретна ціна на його послуги – ніяк не збагну!

…Але нині моя майбутня абітурієнтка знову поспішила до репетитора. Мамо, - цілуючи мене, прощебетала доня, - уявляєш, сьогодні нам мають розказати, як встигнути через два дні відповісти на 70 запитань усього за дві з половиною години тестувань!..

Якась суцільна індустрія, - подумала я, і витягнула з гаманця сорок гривень, додаючи до них шоколадку.

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі