друкувати


"Великдень у Космачі" вдався на славу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-05 12:01:32
Втретє у мальовничих Карпатах відбувся міжнародний фестиваль "Великдень у Космачі". На свято завітали учасники П'ятого міжнародного з'їзду писанкарів. Незабутнє дійство, справжнє, народне свято створили жителі села та його голова — заслужений майстер народної творчості Дмитро Пожоджук.

Нащадки гордого опришка Олекси Довбуша приймали гостей з усіх куточків України, з Франції, Росії, Білорусі та Вірменії, були тут туристи з Англії, Голландії та Німеччини. Келія сонця і високої аури — Космач — радів Христовому воскресінню, радів добрим людям.

"Ми собі ставили за мету показати, що у нас нема поділу України, — розповідає пан Пожоджук, — у нас є одна Україна, яку об'єднує одне мистецтво — і вишивка, і писанка, і кераміка, і різьба по дереву, вона характерна для всіх регіонів, і так ніби віночком це все сплітає докупи український танок, і саме тому ми робили найбільшу ставку на танцювальні колективи".

Організатори підкреслюють, що великою мірою завдяки таким заходам хочуть навчити сучасну молодь звичаям, привити любов до традицій, тому серед учасників — багато дитячих колективів, особливо танцювальних.

Своїми силами космаччани збудували сцену, самі розселили гостей, організували польову кухню, концерти, майстер-класи писанкарства, лозоплетіння, гончарства, ковальства, сирних іграшок. Можливо, не все вдалося передбачити організаторам, але відвідувачі цінують правдивість цього свята.

Далеко за межами України славен космацький ярмарок. Чого тільки тут немає — як кажуть: до кольору, до вибору. Особливо цікавлять туристів речі ручної роботи створені вправними майстрами. Поряд — старожитності, які можна побачити хіба що в музеї. А таких писанок, які роблять у Космачі — немає ніде у світі.

З усіх усюд у серце Гуцульщини добиралися люди. Хто машиною, хто автобусом, а хто й пішки, хтось іздалеку, а дехто — і ще далі. Особливо люблять космацький фестиваль галичани, але й іноземці та українці з діаспори також із задоволенням розглядають унікальні вироби, милуються народними строями.

"Великдень у Космачі" вдався на славу. Там, де є згуртована громада і добрі люди — Господь благословить гарною погодою і гарним настроєм, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі