друкувати


Бойовий подвиг під Коломиєю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-04 11:44:25
Напередодні Дня Перемоги над нацистською Німеччиною варто згадати тих, хто воював на полях боїв другої світової війни, про кого, на жаль, коломияни мало знають. Ця людина здійснила справжній подвиг у нашому місті - Іван Григорович Вербанов.

- Він народився 5 травня 1920 року в селі Кудинівка, сьогодні Кожевніковського району Томської області в сім’ї селянина, - розповідає молодший науковий співробітник музею історії міста Коломия Володимир Бойчук. - Освіту здобув неповну середню. Як і більшість томських селян, працював у колгоспі. У двадцять років пішов у Червону Армію. На фронт потрапив у липні 1941 року.

Важкі фронтові дороги привели томського селянина на Прикарпаття. Тоді вже розвідник 348 окремої розвідувальної роти (226-та стрілецька дивізія, 18-а армія 1-го Українського фронту) рядовий Іван ВЕРБАНОВ, діючи у складі розвідницької групи, 2 липня 1944 року, західніше міста Коломия, одним з перших проник у вороже розташування, знищив вогневу точку і захопив у полон двох німецьких солдатів.

За цей бойовий подвиг 17 липня 1944 року Івана ВЕРБАНОВА нагородили Орденом Слави ІІІ-го ступеня. Після війни, 19 серпня 1955 року, солдата перенагородили Орденом Слави І-го ступеня.

Вночі на 9 серпня 1944 року Іван Вербанов у складі групи розвідників проник у тил ворога в районі села Мізунь і брав участь у розвідувальному бою.

В період з 27 жовтня по 10 листопада 1944 року єфрейтор Вербанов очолював розвід групу, яка проникла глибоко у ворожий тил у районі міста Гуменне Ракитів (Чехословаччина) і зібрала цінні розвіддані про дислокацію ворожих сил. Прикривав відхід розвідників.

Восьмого березня 1945 року Іван Вербанов був нагороджений Орденом Слави ІІ-го ступеня. В 1945 році демобілізований. Нагороджений багатьма медалями. Повернувся в Томську область і як селянський син все життя працював на колгоспній ниві, яку відстояв на фронтах другої світової війни. Закінчив свій життєвий шлях у 1974 році.

Такі ось короткі біографічні відомості залишили про себе ці майже невідомі герої, які більш як шість десятків років залишались поза всіма почестями, які Коломия віддавала своїм визволителям. Вони були просто солдатами, які чесно виконували свій обов’язок.

Автор: Маґда НИКОЛИШИН, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі