друкувати


1-травня – за радянською пресою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-01 11:11:59
Сьогодні, у святі 1 травня – день міжнародної солідарності трудящих, значно менше політики, аніж за часів СРСР. А тоді першотравень був одним з головних ідеологічних свят тоталітарної країни. Про це красномовно свідчать шпальти радянських газет.

"Свято мільйонів",– під таким заголовком подає святкову передовицю харківська газета "Вечірнє радіо" 1928-го року. "40-к років тому кращі представники робітничого класу започаткували це свято як акт пролетарської солідарності в усіх країнах, - пише автор. – Але опортуністичні вожді 2-го Інтернаціоналу зробили все, щоби вилучити революційну суть першотравня. І лише завдяки створенню Комуністичного Інтернаціоналу день 1 Травня дійсно став днем бойової інтернаціональної солідарності пролетаріату. Пролетарські маси шикуються в бойові колони під прапором Комінтерну для майбутніх ґерців з класовими ворогами", – так патетично завершує статтю автор харківського часопису "Вечірнє радіо" за 1928 рік.

Газета робітничо-селянської молоді Ніжинщини "Більшовицькі резерви" 1930-го року подає замітку про свято першотравня написану вже в простішому форматі. "День випав чудовий. Міський плац оточено натовпом людей, а на плацу ще нікого. Раптом все затихло, бо на трибуні, заквітчаній ялиною та прапорами з’явилась окружна капела хористів. Дружньо кинулись в юрбу звуки "Інтернаціоналу". З вітанням виступає голова окружного виконавчого комітету М’ягкий. А потім молоді червоноармійці приймають присягу. Двічі розступався натовп, двічі сходився, пропускаючи на плац червоних залізничників та махорочників зі своїми оркестрами. Люду – не окинути оком. Там - агітвози, там - трактор гуде, там - дотепні карикатури на білогвардійців, поміщиків та капіталістів. Весело відсвяткували", – пише автор статті в газеті "Більшовицькі резерви" за 1930 рік.

"Я, слюсар інструментного цеху механічної майстерні, беру на себе зобов’язання відремонтувати до 1 травня весь нарізний та ріжучий інструмент", – таку обіцянку проголосив партійним зборам комуніст Василь Заливайко, про що громадськості напередодні першотравня 1948-го року повідомила газета партосередків Київських електропідприємств "Електрик на варті".

Столичний часопис "Київська правда" за 1953 рік подає замітку про перебіг підготовки до свята в Києві. "Місто одягається у святкове вбрання. Оформлення центральної магістралі – Хрещатика - присвячується темі: Наша мета комунізм. А площа Калініна – темі дружби народів СРСР. На багатьох будинках – портрети великих геніїв людства Леніна і Сталіна. З першотравнем дорогі товариші"!

Огляд підготований за матеріалами Національної академічної бібліотеки імені Вернадського, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі