друкувати


"Прикарпатська весна" збирає професійні колективи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-05-01 11:00:23
Сьогодні з Івано-Франківська розпочинаються благодійні концерти академічної музики "З вірою і любов’ю", організовані УГКЦ на підтримку будівництва Патріаршого собору Воскресіння Христового у Києві.

І водночас це один з перших концертів Всеукраїнського фестивалю "Прикарпатська весна", який відкрився вчора виступом Державної академічної чоловічої хорової капели імені Ревуцького з Києва. В культурно-мистецькій акції, що триватиме десять днів, візьмуть участь 20 колективів з України, Росії, Польщі, Угорщини.

Сьогоднішній концерт "З вірою і любов’ю" проходить з благословення Верховного Архиєпископа Києво-Галицького кардинала Любомира Гузара. Прозвучать твори з скарбниці української та світової духовної спадщини у виконанні відомих українських співаків, мистецьких колективів, поетів. Наступні концерти відбудуться в Тернополі, Львові, Києві. Основна ідея такої акції: видатні діячі української культури – на підтримку духовності – на підтримку УГКЦ. Каже режисер-постановник мистецьких заходів Сергій Архипчук.

"Ці концерти є ще й своєрідним щитом щодо масової культури, культури ширвжитку, культури суспільства споживацького. Ми би хотіли, щоб прийшли ті люди, які частіше бувають в церкві, ніж в філармонії, і прийшли ті люди, які частіше бувають в філармонії, ніж в церкві", – зазначив режисер-постановник мистецьких заходів.

Вироблення смаку в мистецтві

А в Івано-Франківську продовжуватиметься мистецький фестиваль "Прикарпатська весна" – традиційний, яких вже було більше сорока. На сценах обласного муздрамтеатру і філармонії звучатиме різна музика – симфонічна, камерна, вокально-хорова, джазова, народна. Виступатимуть відомі в Україні колективи: державна академічна чоловіча хорова капела імені Ревуцького, академічні Буковинський і Гуцульський ансамблі пісні і танцю, філармонійні колективи з Києва, Закарпаття, Івано-Франківська. Як повідомив директор обласної філармонії Василь Турянин, основна особливість фестивалю – участь професійних колективів.

"Скільки б ми не говорили, але при нашій специфіці роботи треба виходити на сцену і показувати рівень. Тому що глядача цікавить кінцевий продукт. Це є справжня музика, яка лікує наші душі, серця і наводить нас до якогось такого освіченого фундаменту, вироблення смаку в мистецтві. Це дуже важливо", – каже директор обласної філармонії Василь Турянин.

10-денна програма мистецького фестивалю "Прикарпатська весна" проходить під гаслом "Любов. Гармонія. Краса". І об’єднавчою є тема весни – "Весняна Карпатія", "Симфонія весни", "Весняна юність", "Весняний експрес Львів-Станиславів-Будапешт", "Весняні діалоги" (це назви концертів). Два останні – своєрідні творчі змагання між вокальною формацією "Піккардійська терція" зі Львова і вокальним квінтетом "Vivat Bacchus" з Угорщини, а також джазовий день за участю польського гітариста Тадеуша Пабісяка, муніципального квартету саксофоністів та "Станіслав Диксиленд Бенду".

Місто мистецьких традицій

Журналістка Наталія Асатурян переконана, що Івано-Франківськ має заслужену славу мистецького міста: "Думаю, у Франківську є багато публіки, яка здатна сприймати саме академічну музику, і таких людей, які властиво оберуть між "фанерою" і живим якісним класичним звуком останній. Іноді мені навіть здається, якщо все помре у Франківську, то культура, мистецтво і музика житимуть".

Минулорічну "Прикарпатську весну" відкривали Івано-Франківський камерний оркестр "Harmonia Nobile" і лауреат міжнародних конкурсів Олексій Набіулін з Москви. Цьогоріч теж буде спільний виступ.

В насиченій мистецькій програмі фестивалю кілька концертів буде віддано юним виконавцям – переможцям конкурсу виконавської майстерності серед учнів дитячих музичних шкіл, а також другого конкурсу молодих вокалістів імені Ірини Маланюк – оперної співачки світової слави, уродженки Івано-Франківська. "Прикарпатська весна" набуває статусу міжнародного фестивалю, повідомляє Радіо Свобода.

Обговорити на форумі