друкувати


Заборонене сало, або Негарно все це, по-свинськи...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-30 04:30:49
"Медицина - мистецтво обманювання пацієнта на період, поки природа сама впорається з хворобою ".
Еван Есар

Ще свіжа пам'ять про тих панічних настроях у суспільстві, викликаних у свій час атиповою пневмонією або так званим курячим грипом, а вже з'явилися нові підстави для занепокоєння. Сьогодні весь світ твердить про "свинячий грип", який увірвався в нашу майже мирну кризову повсякденність без будь-яких попереджень і передумов. Сьогодні багато говорять про походження цього захворювання, але версії залишаються поки просто версіями, вірити яким не поспішають, не кажучи вже про визнання хоть якоїсь з них офіційною. Чим же насправді є цей "свинячий грип", і настільки винні свині, щоб виключити їх зі свого раціону і кола спілкування?

Штам "свинячого грипу" H1N1 давно згадувався в науковій літературі як причина пандемії "іспанки" 1918-1919 років, яка забрала тоді від 50 до 100 мільйонів життів. Але знову-таки це теж всього лише версія. Науковці не прийшли до однозначної думку щодо таких суджень.

Є всі підстави вважати, що в 1976 році на американській військовій базі Форт-Діксі в Нью-Джерсі від "свинячого грипу" помер один солдат і були заражені ще багато цивільних. На вакцинацію тоді було виділено 135 мільйонів доларів, а щеплення зробили близько 40 мільйонів американців, які в результаті постраждали більше ... від цих щеплень. Цей випадок сьогодні часто використовується в якості прикладу активістами, які виступають проти вакцинації.

Були й пророцтва, які стосувалися саме "свинячого грипу". У 1999 році професор Ларс Хаахейм з Бергенского університету, що в Норвегії, заявив про те, що світу загрожує епідемія "свинячого грипу", яка вразить 30% населення земної кулі. Кожен п'ятдесятий хворий помре від цього захворювання. Термінів він не озвучував, але будемо молити Бога, щоб вони не настали ніколи. В якості другого пророка "свинячого грипу" виступив у 2004 році російський вчений Дмитро Львов, який стверджував, що якщо новий вірус набере сили, то за рік планета втратить у живій вазі рівно один мільярд населення.

У 2005 році "свинячий грип" проявив себе в китайській провінції Сичуань. Тепер на дворі 2009 рік, і вірус "свинячого грипу" мутував. Сьогодні він передається від людини до людини, і в цьому найбільша його небезпека.

"Свинячий грип" - це вірусний штам H1N1, який пристосований в основному до свиней. Звідси і його "свинська" назва. Симптоми цього захворювання дуже нагадують простий грип, який швидко переростає в пневмонію.

25 квітня цього року ВООЗ дала визначення ситуації зі "свинячих грипом" як "небезпеку громадському здоров'ю міжнародного масштабу". Спалах захворювання вперше був зареєстрований в Мексиці в Федеральному окрузі Мехіко. Спочатку на це не звернули уваги, вважаючи прояв хвороби грипом. Але зовсім скоро ситуація докорінно змінилася, тому що були офіційно підтверджені випадки захворювання саме "свинячим грипом" у двох дітей, які проживають на території США. Штам оперативно підтвердили і в Мексиці. Основна маса хворих на сьогоднішній день - це жителі Мексики. У більшості випадків це дорослі люди від 25 до 45 років.

Вже 27 квітня ВООЗ підвищив рівень загрози "свинячого грипу" до 4-го рівня. Щоб було зрозуміліше, необхідно сказати, що реальна загроза настане тоді, коли рівень підвищать до 5 або 6 рівня. П'ята ступінь буде означати, що на грип захворіло велика кількість людей у багатьох країнах, а вірус адаптувався до умов людського організму. Шостий рівень оголошують у випадку пандемії - тобто тієї ж епідемії, тільки вже загальнопланетного масштабу.

На даний момент є відомості про 152 загиблих від цього захворювання в Мексиці. Також є вже один підтверджений випадок і в Європі: житель Іспанії, який тільки повернувся з Мексики. Також випадки захворювання зафіксовані у Великій Британії та Бельгії. Сеульські джерела підтверджують, що в Південній Кореї є вже один летальний результат від вірусу "свинячого грипу". 56 випадків потенційного зараження зафіксовані в Новій Зеландії та 19 - в Австралії. У Бразилії госпіталізовано близько 11 осіб з підозрою на "свинячий грип".

Щодо походження вірусу, то є навіть версії, що підтверджують теорію змови. Дехто впевнений, що американські військові викопали на Алясці тіло людини, яка померла у 1918 році від "іспанки". З його останків було вилучено геном вірусу з метою проведення подальших експериментів. Так і був нібито відкритий ящик Пандори.

Вчені сьогодні підтверджують, що якщо хворобу не вдасться стримати, то захворювання може вразити близько третини населення Землі. А фінансові втрати на цьому тлі складуть більше 3 трильйонів доларів.

Вірусологія на даному етапі досліджень впевнена в тому, що "свинячий грип" - це рекомбінація людського, пташиного і свинячого грипу. Сьогодні вчені вже впевнені в тому, що через свинину вірус не передається. Так що українці можуть не турбуватися з приводу того, що їм доведеться відмовитися від національного продукту. Після таких висновків вірусологів Єврокомісія внесла пропозицію відмовитися від вживання терміна "свинячий грип" і замінити його на "новий грип". Вся справа в європейському тваринництві, яке може понести колосальні збитки, як тільки панічні настрої змусять людей відмовитися від вживання в їжу свинини.

В Україні поки що все спокійно в плані того, що на лікарняних койках поки немає ні одного захворілого з підозрою на "новий грип". Паніки в суспільстві немає. І причиною цього може бути те, що середньостатистичний українець в умовах кризи і так не може дозволити собі включити в свій убогий раціон дорогу свинину.

Уряд відреагував на ситуацію з новим захворюванням миттєво. На сьогоднішній день Кабінет міністрів вже виділив 50 мільйонів гривень, які будуть спрямовані на те, щоб не допустити на територію України таке небезпечне захворювання. Уже сьогодні в Україну заборонено ввезення як живих свиней, так і свинячого м'яса з Америки, Мексики, Нової Зеландії та Канади. Тобто з тих країн, де вже були зафіксовані випадки захворювання. В Україні вже створена спеціальна група, в обов'язки якої входить перевірка фактів можливих спалахів "нового грипу". При Міністерстві охорони здоров'я навіть відкрита гаряча телефонна лінія (8-044-200-07-80), за якою можна отримати вичерпну інформацію щодо "свинячого грипу". В аеропорту "Бориспіль" вже введені заходи з перевірки рейсів. Але так як у нас немає прямих рейсів з Мексики, то посилену увагу буде приділено лише транзитам.

І, нарешті, найцікавіше. Вірусологи усього світу твердять про те, що на виготовлення вакцини знадобиться, щонайменше, кілька місяців. А міністр охорони здоров'я Василь Князевич вже заявив, що в України є засіб боротьби з цим захворюванням. Він сказав, що мова не йде про вакцину, а лише про препарат, який може бути досить ефективним. Оголошувати назву препарату міністр відмовився, боячись, як би він згодом не був весь розкуплені і не став мішенню для спекуляцій.

Чи є привід для хвилювання? Думаю, що є. Поки захворювання не змогло пробратися через наші кордони, основне питання, що постало перед нами - "бути чи не бути?" Звичайно ж, мова про свинину. Вірити вченим можна, а вони стверджують, що свинина не несе жодної загрози. Але тоді чому заборонено ввезення цієї сировини. Превентивний захід або спроба уникнути реальної загрози? Так что, панове грішники, піст триває. Впевнений, що в нас ще є час багато осмислити, переоцінити і згадати про те, що у свиней є теж презумпція невинності, повідомляє Menslife.



Обговорити на форумі