друкувати


Апокаліпсис українського масштабу: Хвиля зруйнованої Київської ГЕС знищить половину України

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-30 03:44:44
Виявляється, невелике Київське водосховище може поховати під водою 27 українських міст. Затопленими ризикують виявитися 15 мільйонів українців.

До сих пір можливість виникнення трагедії гарантувала дамба Київської ГЕС. Однак її надійність в наукових колах викликає все більше сумнівів.

Журналістське розслідування ймовірності звершення подібних прогнозів придбало несподіваний розвиток. Знімальна група "Надзвичайних новин" приїхала на дамбу, щоб записати інтерв'ю з незалежним експертом. Поки чекали інтерв'юера, з автомобіля виставили коробку зі сміттям. Жодного натяку на муляж бомби.

Про це журналісти згадали, коли охорона дамби на камеру хвалила і себе, і своє начальство. Переконували: жодна муха повз них не пролетить.

Коли хвалебні оди закінчились, журналісти помітили, що поки охоронці себе славили, на згорток, до речі, з невідомим вмістом, належним чином так ніхто і не відреагував. Ось тут все і почалося.

Журналістку, оператора і водія раптом стали підозрювати в тероризмі. При цьому стверджували, що кореспонденти могли підкласти бомбу під дамбу в тій самій коробці. На ГРЕС з'їхалася співробітники міліції та СБУ. Останні, з часом поїхали, не знайшовши собі роботи. А от міліція, її шукала сім з половиною годин. Правоохоронці і понятих привели, щоб касету з відзнятим відеоматеріалом вилучити.

В результаті жодних претензій кореспондентам "НН" не висловили, просто відпустили, коли до місця інциденту з'їхалися журналісти з усіх каналів.

А тепер про те, що було на тій самій касеті. Матеріал стосувався суто греблі. Жодного натяку на тероризм. На ній інтерв'ю з Миколою Бідним, директором каскаду Київських ГЕС і ГАЕС, в якому той говорить, що "споруда знаходиться в нормальному технічному стані".

Правда на ній є думки інших експертів, що мають протилежну точку зору. А вона така. Василь Кредо, катастрофолог, стверджує: "Дамба в критичному стані. І ось-ось може наказати довго жити. Причому всім. У випадку прориву 15-метрова хвиля "увійде" до Києва зі швидкістю 130 км на годину. За перші 3 хвилини вона поховає Оболонь, на 6-ту хвилині - Троєщину, на 10-ту перетворить в Атлантиду Вітряні гори, Поділ, Воскресінку і Дарницю, 15-у хвилину трагедії "повною мірою" відчує Русанівка, а через 20-ть хвилин зникне Харківський масив.

Крім цього, вода буде нести на столицю хлор. Так як на Деснянському та Вишгородському водогоні завжди знаходиться за 400 тонн хлору. Проблеми виникнуть і на Подолі, на якій розташований медичний завод Ломоносова, на якому зберігається 2 тонни ртуті.

В подальшому вода змете Запорізьку атомну електростанцію, всі мости, газопроводи та комунікації. Європа залишиться без газу і нафти. Однак найбільша небезпека - на дні Київського водосховища. Мільярд тонн радіоактивного мулу, який накопичився там після Чорнобильської катастрофи, знищить всю центральну Україну".

Про аварійність дамби Київської ГЕС спеціалісти били на сполох ще 5 років тому. Однак замість рішучих дій, чиновники досі продовжують сперечатися з вченими, стверджуючи, мовляв, у них неправдиві прогнози. Дамба ж тим часом обростає приватними садибами та штучними островами для багатіїв. Про Апокаліпсис українського масштабу поки що ніхто не думає.

Чому чиновники побоялися виходу цього матеріалу - залишається лише здогадуватися , повідомляє Кримінал ТВ.

Обговорити на форумі