друкувати


Потриматися за ковзанку та добру прозу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-30 01:41:41
Шоколадні келішки наповнені лікером і вершками, пісні з християнським змістом, добра музика та проза. Усім цим вчора частувала в івано-франківській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Івана Франка член Національної спілки письменників України Марія Ткачівська. Під час презентації нового роману "Тримай мене, ковзанко". Книга стала лауреатом всеукраїнського конкурсу "Коронація слова".

Завжди вишукана і витончена пані Марія потішила читачів життєстверджуючою книгою про долю заробітчанки. Хоча, здається, на такі теми писати щось добре і світле взагалі неможливо. Адже пошук кращої долі у світах - це не тільки гроші, але й відчай, сльози, розлука з рідними, нищення родин.

"Будучи чистою, світлою і дуже довірливою, переживши багато трагедій в особистому житті, Соломія, героїня роману Ткачівської, таки знаходить своє щастя закордоном, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу ведуча презентації, професор Прикарпатського національного університету Ольга Слоньовська. - Такі випадки непоодинокі, але за чужинські розкоші українське жінки платять часом дуже велику ціну".

Письменниця, ніколи не будучи на заробітках, але знаючи про гірку наших жінок з розповідей рідних, подруг та знайомих, дуже точно й реалістично відтворила закордонні реалії поневірянь наших землячок. Сама авторка розповідає, що ця книга про любов і зраду, багатство і розпач, підступність та божевілля, що зображені крізь призму життя Соломії Сливоцької. Під час усіх життєвих негараздів та випробувань її найціннішим порадником є маленька саморобна бабусина книжечка з життєвими постулатами, залишена ще малолітній Соломійці у спадок.

Читаючи книгу, здається, що ми насправді опиняємося у країнах, яких досі ніколи не бачили, разом з героїнею роману переживаємо різні життєві пригоди. Роман написаний живою мовою, пересипаний веселими й дотепними порадами Соломіїних друзів і народною мудрістю старшого покоління.



Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі