друкувати


Антикризове меню для українців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-29 03:34:49
Провідні науковці України в галузі дієтології та гігієни харчування висловилися за необхідність поширення серед населення знань про принципи здорового харчування в умовах кризи.

За словами експертів, незбалансоване харчування призводить до виникнення серйозних захворювань, перш за все ендокринних і серцевосудинних.

Дієтологи запропонували українцям новий "антикризовий" набір продуктів. Відповідно до їхніх рекомендацій, населенню необхідно включати у свій раціон до 70% продуктів рослинного походження і близько 30% - тваринного.

"Зернові та картопля можуть забезпечити основні енергетичні потреби людини, а тому можуть споживати без обмежень в умовах кризи. Риба - дорогий продукт, що є джерелом двох дуже важливих елементів - йоду і селену. Коли населення буде використовувати йодовану сіль і національний продукт - часник, то отримає ці елементи в достатній кількості", - розповів завідуючий кафедрою гігієни харчування Національного медичного університету Віктор Ціпріян.

"М'ясо можна замінити бобовими (наприклад, соєю), в яких вміст білка більший, ніж у м'ясі, а амінокислотний спектр наближається до амінокислотного ряду м'яса. Дорогі фрукти можуть бути замінені овочами. А основні інгредієнти - вітамін С, бета-каротин і калій, отримані нами з фруктів, є в достатній кількості в овочах ", - підкреслив фахівець.

Дієтологи також попередили, що здорове харчування передбачає обмеження вживання кондитерських виробів і солодких газованих напоїв. Замість них в щоденний раціон харчування рекомендовано включити фруктові, овочеві та ягідні соки.

До того ж, Ціпріян нагадав, що Україна є однією з небагатьох країн у Європі, яка не прийняла до уваги рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я та не прийняла Національну програму здорового харчування населення.

"На жаль, при виборі продуктів харчування ми керуємося не знаннями, отриманими від медиків, а виходячи з економічних можливостей, того, що говорить реклама та з можливості цих продуктів задовольнити голод", - відзначив директор Українського науково-дослідного інституту харчування Олег Швець.

"Криза - найкращий час, аби скорегувати свою масу тіла", - підсумував Ціпріян, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі