друкувати


Італієць допомагає Коломийщині відновити статус житниці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-29 03:25:27
Коломия ВЕБ Портал уже повідомляв про відчайдуха-італійця, директора ТзОВ "АГРО-ЕСТ" Даріо МАУРІ, який ось уже другий рік впроваджує на полях господарства "Ценявське" передову технологію обробітку землі. Минув час, земля зазеленіла дружними, рясними сходами, тож ми продовжуємо з сеньйором Даріо розмову про те, чому його душа небайдужа до землі.

- Сеньйоре Даріо, чому ви вибрали для нової технології саме "Ценявське"?
- Взагалі спочатку я звернув увагу на великі площі необроблених, порожніх земель у вашому краї. Та ще й яких земель! Цілий світ знає, що Україна володіє просто золотими землями, які гріх не використовувати. А на "Ценявське" випав вибір після випадкового знайомства з людиною, яку захопила моя ідея обробляти землю за новою технологією "Но тілл" (Nо-Till). Цією людиною був Михайло Михайлович НЕГРИЧ, чия дружина Марія Василівна господарює у "Ценявському". Михайло Михайлович теж досвідчений господар, раніше очолював Коломийський район, тож його підтримка стала вирішальною в нашому виборі. Хочу сказати, що Михайло Михайлович і Марія Василівна не тільки допомогли втілити ідею нової технології на практиці, але й підтримують нас постійно, цікавляться ходом справ, підсобляють, як може.

- Що особливого у вашій новій технології обробітку землі?
- Вона не така вже й нова, застосовується успішно в Аргентині й Бразилії уже 30 років. Мене вона зацікавила, як фахівця з продажу сільськогосподарської техніки – уже більше 30 років цим займаюсь. Знаю, якої шкоди насправді завдає біосистемі традиційний обробіток землі. За новою технологією землю не орють, таким чином відновлюється природна структура ґрунту, він захищений від руйнування дощовими краплями, від температурних перепадів, збільшується доступ вологи до коренів рослин, а в загальному це все позитивно впливає на хімічні, фізичні, біологічні властивості ґрунту. Звісно, від цього зростає врожайність. Простіше кажучи, за новою технологією землю не переорюють повністю, а з допомогою спеціальної сівалки роблять маленькі ярочки, куди засівають зерно. Тобто, процес відрізняється від традиційного тільки способом посіву культур, а все решта – внесення добрив, засобів захисту рослин тощо відбувається аналогічно.

- Але ж на землі залишається торішнє бадилля, сухі бур’яни, які можуть дружно прорости…
- Навпаки, завдяки усім решткам значно зменшується кількість внесених гербіцидів, бо вони самі беруть частково на себе цю роль. Також завдяки тому, що сухі рештки прикривають землю, бур’яни не мають доступу до сонця, тож і шанси у них невеликі. А ще рештки рослин утримують в ґрунті вологу і є одночасно органічним добривом. Так що самі бачите, що користі від них набагато більше. До речі, така технологія успішно застосовується не тільки на ланах, але й у садах, де не переорюють міжряддя, зберігаючи таким чином увесь біологічний комплекс землі. Узагалі я би сказав, що нова система обробітку землі допомагає брати від землі усе що потрібно, не завдаючи при цьому їй жодної шкоди.

- Ви вже мали нагоду переконатись у ефективності застосування нової технології?
- Так, ми почали торік із 100 гектарів, посіяли і зібрали гарний урожай кукурудзи. Переконались, що технологія дуже економна, не треба орати, культивувати, відповідно, зменшуються витрати на пальне, і що особливо важливо у весняну пору, виграється час. Тож цього року ми узялись уже за 600 гектарів землі, засіяли озимі зернові, овес, ячмінь, почали сіяти кукурудзу, потім настане черга ріпаку.

- Як сприймають ваш досвід аграрії нашого району?
- Багато хто ставиться з недовірою до нашої технології, обережні у характеристиках, видно, хочуть бачити кінцевий результат. Але ж я розумію, що праця на землі не відбувається за помахом чарівної палички, що для результату потрібно багато працювати, вкладати і ресурси, і зусилля. Приємно, що є господарники, яких зацікавила наша технологія, я завжди готовий поділитись досвідом з усіма. Також радо вислухаю думку колег аграріїв щодо технології, яку ми впроваджуємо на Коломийщині. Давайте працювати разом! Звертайтесь до нас по тел. 80968951873, або пишіть на електронну адресу: info@agro-est.com , www.agro-est.com



Стаття по темі: Коломийщина: Як італієць обробляє українську землю (фото)

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі