друкувати


Сором нечесним працедавцям

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-29 03:15:18
Першого травня на Вічевому майдані Івано-Франківська представники Національного Форуму профспілок України відкриють "Стіну правди". Саме таку назву матиме Всеукраїнська акція. Кожен бажаючий на розгорнутому величезному плакаті зможе написати свої звернення і думки до влади чи керівників свого підприємства.

На думку профспілок, на сьогодні в соціальній сфері України ситуація критична. Уряд подає цілком занижену кількість безробітних та заборгованостей по зарплатах. Наразі маємо шість мільйонів безробітних.

Окрім того, представники Національного форуму профспілок України в області оприлюднили список найгірших працедавців Прикарпаття. До цього ганебного переліку увійшли ті підприємства та підприємці, які порушували змушували працівників звільнятись за власним бажанням, не виплачували зарплати, відправляли у відпустки за власний рахунок на невизначений термін, робили все, аби люди не мали можливості та бажання кудись пожалітися..

За словами заступника голови територіального об’єднання національного форуму профспілок України в Івано-Франківській області Романа Пристая, список складали за даними профспілкового моніторингу, який протягом місяця проводили на різних підприємствах. Людям давали анкети, і вони анонімно писали про всі проблеми, пов’язані з працею.

Серед підприємств порушників трудового законодавства:

ВАТ "Оріана", ВАТ "Лісокомбінат" ПП "Спіка", Івано-Франківська експедиція геофізичних досліджень, Державне підприємство ПДП "Спецгеологорозвідка", Івано-Франківський військовий ліспромкомбінат, ДП "Івано-Франківське лісове господарство", Футбольний спортивний клуб "Прикарпаття", Державне підприємство "Міськсвітло".

"Західмоноліт", "Енергобуд", "Івано-Франківськ житло", "Новекс дім", "Житлобуд", "Комфортбуд-2", "Моноліттрансбуд", "Галичинабуд", мережа "Фаворит", "Сігеунья", "Анді", Івано-Франківський облагроліс, КП "Спас", "Інтерком", "Оранта", туристичний комплекс "Прикарпаття", Арматурний завод, "Агромаш-ІФ", "63 котельно-зварювальний завод", "Промприлад", ВО "Карпати", відокремлений підрозділ "Управління будівельно-монтажних робіт і цивільних споруд №4", "Космал".

Фахівці кажуть, що цей список міг би бути коротшим, якби даним підприємствам своєчасно держава повертала ПДВ. Наразі список лише оприлюднять, але він має стати сигналом для керівників підприємств, аби в подальшому їхня погана репутація не вплинула на розвиток. А також він обіцяє стати цікавим і для чиновників та правоохоронців. У випадку повторного злісного порушення законодавства, не виключено, що проспілкми будуть звертатись до прокуратури.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі