друкувати


Смертельні епідемії останніх років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-28 03:08:31
В Італії дослідили епідемії, що прокотилися світом за останні десятиліття - від СНІДу до свинячого грипу. Останніми роками світом поширювалися нові віруси. Серед хвороб, що поширилися світом за останні десятиліття:

- ВІЛ/СНІД;

- вірус лихоманки Ебола, що забрав сотні життів в африканських країнах;

- SARS - синдром атипової пневмонії, вперше проявився в Китаї та поширився на В’єтнам, Гонконг;

- лихоманку Денге, що з’явилася у Таїланді (вже в новому тисячолітті вона вразила в усьому світі від 50 до 100 млн людей). Вона вважається найнебезпечнішою вірусною інфекцією для людини, поширюється комарами, а її симптоми – висока температура, слабкість та блювота.

В 1993 році в США мала місце епідемія "хантавірусу" (призводить до легеневої хвороби при потраплянні в організм людини продуктів життєдіяльності мишей). Ця епідемія повторилася в 1998-1999 роках, а потім ще раз, в Аргентині, 2003 року.

Вірусом гепатиту С інфіковано понад 200 млн людей в усьому світі, зокрема, в Італії ним заражені 3% населення.

Так само сильною лишається жовта лихоманка, однак для боротьби з нею вже є вакцина.

З історичної точки зору найцікавішим є випадок з віспою. В 1796 році Едвард Дженнер отримав вакцину проти віспи, а в 1980 році ВООЗ оголосила, що з віспою покінчено. Зараз лише у спеціальних лабораторіях зберігається деяка кількість вірусів віспи.

Дуже часто симптоми зараження вірусними інфекціями схожі на прояви звичайної застуди.

"Протягом останніх тижнів з Китаю надходять дані про загибель людей через вірусну інфекцію. Йдеться про синдром Hfmd – рука, нога, рот. Найчастіше його жертвами стають діти у віці до 5 років. Епідемія поширюється різними провінціями Китаю, і за даними місцевих ЗМІ від нього вже загинули сто тисяч людей. Але влада країни намагається приховати поширення епідемії, примушуючи лікарів підробляти діагнози. Так само було з атиповою пневмонією та пташиним грипом".

Віруси у сотні разів менші за розмірами, аніж бактерії. Вони постійно трансформуються, їхній маленький генетичний багаж змінюється протягом кількох місяців, і ця мінлива природа дозволяє їм долати видові перепони. Таким чином, віруси, що жили з адаптованими до них тваринами, тепер легко можуть передаватися людині.

Саме це сталося зі "свинячим грипом". Його геном – це нова структура, в якій змішаний вірус, що вражає свиней у Північній Америці, і вірус, що вражає євразійських свиней.

Віруси атипової пневмонії та "пташиного грипу" також передаються від свиней до людини. Вчені розробляли способи пересадки органів свиней людині, але тепер від цієї практики довелося відмовитися, враховуючи небезпеку передавання вірусів, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі