друкувати


За міське побратимство

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-28 11:31:57
Сьогодні у світі відзначають День споріднених міст. Свято має коріння з квітня 1957 року, коли у французькому місті Екс-ле-Бен зібралися представники міст-побратимів з різних країн і заснували всесвітню федерацію поріднених міст. А міжнародним свято стало з 1963-го. Сьогодні до федерації споріднених міст входить більше до чотирьох тисяч населених пунктів з понад 70 країн. Діяльність федерації підтримують ООН і ЮНЕСКО.

У нашій області майже всі міста мають закордонних побратимів та угоди про співпрацю з ними. Та найбільше їх, за словами заступника міського голови Івано-Франківська Богдана Білика, таки в обласного центру Прикарпаття. Ми співпрацюємо з Румунією, Польщею, Росією, Білоруссю, Угорщиною, Литвою та Латвією. "Така міжнародна співпраця, мовить пан Білик, - є одним із напрямків діяльності міста. Міжнародні зв’язки, безперечно, сприяють творенню позитивного іміджу для Івано-Франківська. Ми хочемо показати нашу відкритість до світу, адже не таємниця, що за радянських часів тут було закрите місто.

Другим важливим моментом є обмін досвідом. Ми хочемо, аби мешканці нашого міста побували в Європі та побачили як там живуть люди. Брали усе найкраще та впроваджували в Україні. При цьому особлива ставка на молодь. Отож ми відправляємо учнів шкіл на відпочинок у Європу, а студентів на стажування".

Чи не найбільше міст-побратимів є у Польщі – аж 28. Із сімнадцятьма укладені угоди про економічну, культурну, туристичну та освітню співпрацю, а також про реалізацію міжнародної молодіжної політики. Польща при цьому у нас виступає великим економічним партнером, адже 40 відсотків від усіх інвестицій у місті, надходить саме звідти. Погодьтеся, це немало. Як правило, основні фінансові вливання йдуть у малий та середній бізнес, оскільки він досить розвинений у сусідній країні. Отож в Івано-Франківську місті успішно функціонують чимало спільних українсько-польських підприємств.

Представники міськради та бізнесмени часто відвідують міжнародні ярмарки, що відбуваються у різних польських містах. Іванофранківці пропонують там свою продукцію, і так знову зароджують нові підприємства зі спільним капіталом. Є також спільні проекти із енергозбереження, машинобудування та туризму. До речі, вісімнадцята угода буде підписана на День міста, 7 травня, з польським Любліном.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі