друкувати


Який урожай очікує на Україну 2009 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-27 03:51:18
У 2009 р. українські аграрії зберуть 40-43 млн т зерна. На думку експерта, на зниження врожаю в 2009 р. чинитимуть вплив погодні умови, погіршення фінансування АПК та зниження площ під окремими пізніми культурами.

При цьому він повідомив, що цього року державна підтримка агросектору, в порівнянні з 2008 р. скоротилась в 2,6 разу.

"І те незрозуміло, коли почнеться фінансування, тому що по стабілізаційному фонду є великі питання. Особливо по таких програмах, як компенсація ставок кредитування, про пільгові кредити для аграріїв, там ще, здається, мова йде тільки про погашення торішньої заборгованості, а програма цього року взагалі не фінансується", - сказав він. Також в п'ять разів скоротилось залучення кредитних ресурсів від комерційних банків.

"Тому практично всі резерви, які були у аграріїв, використовуються на поточні потреби. І ті з них, які не побачать перспектив у залученні фінансування до липня включно, будуть вимушені скорочувати посіви пізніх зернових культур", - пояснив В.Лапа.

Як повідомлялося раніше, міністерство аграрної політики України підвищило свій прогноз урожаю зерна в поточному році на 6,7% - з 45 млн тонн до 48 млн тонн. Оцінки майбутнього урожаю зернових були переглянуті у бік підвищення виходячи із задовільного стану посівів озимих і хороших темпів сівби ярових.

У 2008 році Україна зібрала 53,3 млн тонн зерна (у вазі після доопрацювання), що на 82% більше, ніж в 2007 році, повідомляє Газета.UA.

Обговорити на форумі