друкувати


Прикапаття: Майбутнє сільського господарства за кооперативами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-27 02:48:55
35 родин села Завій Калуського району з допомогою іноземних благодійників створили сільськогосподарський кооператив "Стожари". Місцеві мешканці вважають це початком відродження села.

Міжнародна благодійна фундація "Хайфер Проджект Інтернешенл", що заснована у Сполучених Штатах Америки, вже не вперше допомагає жителям Завою в підвищенні якості сільськогосподарської продукції. З 2000 по 2004 роки тривав проект фундації, завдяки якому родинам села передали 60 високопродуктивних корів і сільськогосподарське обладнання з умовою, що телят також безкоштовно передаватимуть землякам. Тепер породисті корови є у кожному господарстві Завою.

Цього разу благодійники прибули на Калущину з проектом "Допомога сільським родинам, які постраждали від повені". 35-ти родинам подарували по 2,5 центнери сортового насіння картоплі з Тернопільщини. Селяни радіють з такої допомоги, влада також підтримує ініціативу.

"Якщо сьогодні тут 35-ти селянським господарствам надано по 2,5 центнери насіння картоплі, це, рахуйте, на другий рік можна забезпечити ціле село, якщо вродить нормально врожай, гарним насінням картоплі першої, другої чи третьої репродукції, — розповідає Василь Брус, заступник голови Івано-Франківської обласної держадміністрації. — Тому цей проект я особисто вітаю, вітає обласна влада, всіляко ми будемо сприяти і підтримувати з тим, що на наступні роки цей проект розповсюджувався на всі терени нашої області".

За словами першого заступника голови обласної ради Зіновія Береговського основна проблема неефективності агропромислового комплексу області полягає в тому, що немає великих селянських господарств. Ініціатива благодійників дасть у майбутньому конкретний позитивний результат.

"Великі резерви підвищення добробуту таких селянських родин закладені в тому, щоб прибрати між ними і ринком посередників, — переконаний Віктор Терес, президент благодійної фундації "Хайфер Проджект Інтернешенл", — а через кооперативи дати змогу напряму виробникам донести продукцію до великих і малих міст".

Учасники проекту отримали крім насіння ще й мінеральні добрива та засоби захисту рослин. На другу половину року припаде наступна частина проекту — капітальні вкладення. За кошти благодійної фундації закуплять колісний трактор, плуг, культиватор, борону, косарку та інше сільськогосподарське обладнання, яке належатиме кооперативу "Стожари".

Селяни Завою не сумніваються, що цей проект буде так само успішним, як і минулий. Природні умови тут дуже корисні, а люди роботящі. З наступного урожаю 2,5 центнера насіння, за умовами участі в проекті, треба буде віддати іншим селянам. Все вказує на те, що ефективне сільське господарство в Завої знову починає розвиватися, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі