друкувати


Нас криза не лякає, нам випити дай!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-25 01:48:48
Яка би страшна криза не накривала наш народ, він завжди матиме надійний засіб для зняття стресу від неї. От, скажімо, хіба вплинула криза на відзначення одного з найбільших і найулюбленіших свят нашого народу – Великодня? Хіба менше було людей на базарах, у крамницях, у пунктах обміну валюти? Щойно долари чи євро обмінювались у канторах, як одразу перекочовували в кишені торгівців: м’ясом, одягом, спиртним. Щодо спиртного, то його протягом свят і світлого тижня було спожито рекордну кількість. Про це свідчать і дані неофіційних соціологічних досліджень, і… правоохоронна статистика, яка, відомо, жартувати не любить.

Та й чого тут дивуватися, якщо приклад дорослих – свята без спиртного не буває – успішно наслідує молоде покоління. Причому, перетворюючи на свято кожен день, бо рідко який день для молоді обходиться без спиртного. За результатами міжнародного опитування школярів, яке провів Український інститут соціологічних досліджень імені О.ЯРЕМЕНКА за підтримки Дитячого фонду ООН, Більш як 90 відсотків хлопців і дівчат у віці до 15 років уже вживали алкоголь. І з кожним роком в Україні збільшується кількість дітей, які щотижня п’ють алкоголь. Найгірше, що це набуває масового характеру і перетворюється на стиль життя. Майже чверть опитаних зазначили, що їхні друзі як мінімум раз на тиждень напиваються, а це означає, що добра половина підлітків у вихідні пиячить. Особливо, якщо це ще й святкові вихідні.

Чому такий високий потяг до алкоголю? Бо алкоголь доступний, дешевий, його продають без контролю віку підлітків, хоча закон передбачає певні обмеження. Крім цього, погляди на алкоголь у підлітковому середовищі не сприймають його як щось шкідливе чи виняткове. Вживання спиртних напоїв для молоді – це атрибут проведення вільного часу. Навіть ставлення дорослих до вживання юними міцних напоїв досить помірковане: всі п’ють…

Ото й фіксують медики, правоохоронці та інші служби невтішну статистику, спричинену надмірним, неконтрольованим споживанням алкоголю. Традиційно більшає різних трапунків, пов’язаних із пияцтвом, у святкові дні. Не став винятком і Великдень, і Світлий тиждень. Люди розговілися, і під традиційне "будьмо!" узялись за з’ясування стосунків.

- Протягом Великодніх свят до чергової частини міськвідділу міліції надійшло багато заяв від мешканців міста і району з приводу хуліганських дій, погроз, сварок на побутовому ґрунті між сусідами, родичами і знайомими, - каже інспектор по роботі з населенням та громадськими формуваннями МВВС Роксана БАРАНСЬКА. – Багато було й різних втрат із власної необережності: мобільних телефонів, ключів, документів. На свята люди втрачають і пильність, і деколи навіть здоровий глузд. Тож під час застільних розборок завдають одні одним різних ушкоджень. Тільки до приймального покою ЦРЛ звернулись за допомогою протягом трьох святкових днів одинадцять жителів Коломийщини – із травмами різного ступеня важкості. А скільки побитих не ішли до лікарів? Загалом, бійок на свята було дуже багато, як ніколи. Когось затримували за викликом працівники міліції, у міськвідділ було доставлено 20 громадян за статтею 173 – дрібне хуліганство. Ці підігріті алкоголем люди дозволяли собі матюкатись у громадських місцях, кричати, обзивати один одного і всіх, хто потрапляв під п’яну голову. Шестеро ніяк не могли вгамуватись, їх довелось затримати за злісну непокору міліції.

У святкові дні у своїх помешканнях померли четверо людей, ознак насильницької смерті на їхніх тілах не виявлено. Кажуть, що померлі любили випити, вели вільний спосіб життя, отож цей Великдень став для них останнім. Найстаршому з померлих було 50 років, наймолодшому – 30. Весна, тепла пора року загалом збільшують кількість дружніх застіль. Кожне з них починається дуже гарно, а завершується в міру реакції психіки на прийняту дозу спиртного…

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі