друкувати


Самі себе труїмо, або сморід здоров’ю не шкодить

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-25 12:35:51
Кількість онкологічних захворювань невпинно зростає. Ми навіть не підозрюємо, скільки факторів впливають на наш імунітет і розхитують його. І мало хто знає, що деякі блага цивілізації не тільки здійснюють ще не вивчений вплив на наше здоров’я, але й методично вкорочують нам віку.

Про один такий винахід людства – для благородної боротьби з поганими запахами – розповідає головний лікар Коломийського онкодиспансеру Богдан НЕСТЕР:

- Тепер стало модним мати вдома спеціальні засоби для ароматизації приміщення і боротьби з неприємними запахами. Але мало хто здогадується, що усі ці запашні штучки містять у собі реальну небезпеку. Дослідження об’єднання по захисту прав споживачів має тривожні результати. Усі дезодоранти певною мірою є як мінімум алергенами. Їх постійне чи надмірне застосування може спричинити онкологічне захворювання. В аерозолях побутових дезодорантів містяться небезпечні сполуки – бензол та формальдегіди. Вміст у повітрі цих сполук є найбільш небезпечним, а рівень випаровувань бензолу в житлових помешканнях перевищує допустимі Всесвітньою організацією охорони здоров’я норми у декілька разів. Саме це і сприяє виникненню раку шкіри і органів дихання. Особливо небезпечно користуватись побутовими дезодорантами у закритих, без можливості провітрити, приміщеннях: туалетах, комірчинах, підвалах. Якраз там після застосування люди усі випари вдихають, розбризкана рідина навіть осідає на відкриті ділянки тіла.

- То, може, краще користуватись ароматичними свічками чи паличками?
- Одне від другого далеко не втекло, вони так само шкідливі для здоров’я. Скажімо, у Франції деякі ароматизовані свічки і аерозолі продають із застережливим написом: "Обережно! Використання цього засобу може призвести до ракового захворювання". Найближчим часом ці засоби боротьби із запахами будуть вилучені із обігу.

А в нас ситуація трохи інакша, ніхто не подбає про наше здоров’я ліпше, ніж ми самі. Тож перед тим, як придбати привабливий балончик із спокусливим запахом, щоб розпилювати й нюхати цей аромат у своєму помешканні, варто добре подумати, що важливіше: тимчасова запашна атмосфера, чи міцне здоров’я…

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі