друкувати


До Калуша із канадськими ґрантами

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-24 12:39:38
У одному з найбільших промислових центрах Прикарпаття відбулася зустріч керівника програм Канадського інституту урбаністики Елени Діну з представниками міської і районної влади. Мета приїзду пані Діну на Івано-Франківщину — знайомство з проблемами регіону та вивчення можливості його участі у програмі, яку канадський інститут невдовзі планує тут започаткувати.

Начальник відділу з інвестицій та міжнародних інтеграцій управління економіки Олег Кузів та начальник районного управління економіки Марія Мельник, розповіли про проблеми громад міста та району. У свою чергу Елена Діну розповіла про проект "Регіональне врядування та розвиток", що започатковано чотири роки тому і який триватиме ще рік. Цей проект реалізується Канадським інститутом урбаністики за підтримки Канадського агентства міжнародного розвитку. Офіси проекту розташовані у Києві, Ужгороді та Запоріжжі. Головне завдання на сьогодні, за словами пані Діну, вивчити можливості та основні напрямки нового проекту, який має з’явитися на базі попереднього.

На даний час Канадська агенція з міжнародного розвитку працює у 18 областях України, на майбутнє їхню кількість вирішили зменшити до 5. Тож відбувається пошук нових потенційних партнерів, у тому числі і на Івано-Франківщині. Якщо програма "Регіональне врядування і розвиток" спрямована на підтримку ініціатив в основному регіонального рівня, то пріоритетом наступної буде місцевий рівень. Головний критерій — проект має бути корисним і привести до позитивних змін у громаді.

До речі, Калуш вже брав участь у різних міжнародних проектах. Зокрема, ми маємо стратегічний план розвитку міста, розроблений за підтримки інституту США (це необхідна передумова для залучення серйозних інвестицій), були учасниками проекту з планування бюджету програмно-цільовим методом, малих проектів — безліч. Тому, за словами пана Кузіва, нам цікаво розглянути наявні можливості і спробувати взяти участь у нових міжнародних програмах.

Однією з болючих проблем Калуша є наслідки калійного виробництва. Попри те, що міська рада неодноразово зверталася до вищих державних органів влади, оскільки ситуація може мати серйозні екологічні наслідки, доводиться визнавати: фінансування немає,роботи у зоні діяльності ДП "Калійний завод" не ведуться. Звичайно, Канадське агентство з міжнародного розвитку не буде фінансувати вирішення подібних проблем, однак за допомогою цієї організації ми могли б, наприклад, пошукати нові технологічні рішення для подолання проблем. Зокрема, провести у рамках міжнародного проекту семінар і послухати пропозиції фахівців, знайомих зі світовим досвідом. Крім того, такий захід, переконаний Олег Кузів, ще раз привернув би увагу до проблем Калуша, що також не є зайвим.

Ще один варіант співпраці — тренінги для службовців місцевого самоврядування на тему "Як краще і ефективніше пропагувати інвестиційні можливості Калуша". Тобто від співпраці з канадським інститутом (якщо, звичайно, Калуш увійде до майбутньої програми) ми очікуємо насамперед науково-теоретичної допомоги.

Щодо Калуського району, то тут в інтересах громад, передовсім, розвиток сільськогосподарського виробництва загалом та фермерських господарств зокрема. Наприклад, доцільно залучити міжнародних експертів і сформулювати пропозиції до Верховної Ради, уряду щодо вирішення проблем села, змін в оподаткуванні фермерських господарств тощо.

До речі, відділ інвестицій і міжнародної інтеграції готує презентацію міста у комп’ютерній програмі "Рower Point". Таким чином будь-хто зможе отримати інформацію про інвестиційні можливості Калуша, про наявність і місцерозташування вільних земельних ділянок та споруд, які можна купити або орендувати.

Автор: Богдана КОРШИНСЬКА, "Дзвони Підгір’я"
Обговорити на форумі