друкувати


Щеплення: за і проти устами головного санітарного лікаря Коломийщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-23 04:53:42
20 квітня в Україні почався Європейський тиждень імунізації. Він має на меті привернути увагу людей до такої нагальної справи, як профілактика захворювань. А за цим, насамперед, стоїть найважливіша складова будь якої профілактики, без якої неможливо повноцінно боротись за здоров’я нації – щеплення.

Тож з цього приводу ми спілкуємось із головним державним санітарним лікарем Коломийського району Михайлом МИКИТЮКОМ.

- Пане лікарю, на що опирається профілактика захворювань у більш розвинутих країнах?

- Там сповідують принцип: запобігти чи попередити хворобу завжди краще, ніж боротись із нею чи її наслідками. Для людей у розвинутих країнах здоров’я – це найцінніший скарб, тож заради його збереження вони чітко дотримуються усіх лікарських приписів. Зауважу також, що там на профілактику захворювань, у тім числі й інфекційних, спрямовуються близько 90 відсотків фінансування всієї медичної галузі.

- А яка ситуація в нас?

- Про фінансування нашої медицини говорити не буду, зазначу тільки, що пропорція дещо інша. У нас основою профілактики інфекційних хвороб, звісно, є імунізація. Вона досягається введенням у організм людини особливих препаратів – вакцин, анатоксинів, імуноглобулінів та ін. Про деякі хвороби, завдяки щепленням, ми вже почали забувати, скажімо, про такі страшні, як дифтерія, поліомієліт, правець. Є хвороби, проти яких щеплення – єдиний порятунок, наприклад, сказ. На жаль, є хвороби, проти яких людство тільки шукає рятівну вакцину, зокрема, проти раку, СНІДу.

- А щеплення всюди обов’язкове, як у нас?

- Воно у нас обов’язкове, але не примусове. Скажімо, не щеплена людина у нас не може перебувати чи працювати в організованих колективах, виїхати за кордон та ін. Щороку з допомогою вакцин вдається врятувати в середньому близько двох мільйонів людей. Не хочу бути голослівним, але в розвинених країнах кількість хвороб, проти яких проводиться щеплення, значно більша, ніж у нас. А в деяких країнах, наприклад, у Фінляндії, імунізація є конституційним обов’язком усіх громадян.

- Але ж відомі випадки нещасть після деяких щеплень, батьки втратили своїх дітей?

- Нині важливо не піддаватись на провокативну істеричну антирекламу, яку поширюють деякі засоби масової інформації. Її наслідки ми скоро відчуємо, це може спровокувати навіть тяжкі епідемії. Мудрі батьки мають мати на увазі, що тепер існує велика кількість високоефективних препаратів, які дають можливість захисту від багатьох хвороб. А ризик тяжкого перебігу захворювання та виникнення ускладнень серед не щеплених дітей у десятки разів перевищує показники серед щеплених. Тож кожен має вирішити для себе і своєї дитини сам: чи перехворіти із можливими ускладненнями, чи вберегти свій організм від випробувань і залишитись здоровим…

Автор: Софія ОНИКІВСЬКА, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі