друкувати


Гайда до школи… на вибори

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-23 04:49:32
З 2000 року у Івано-Франківську працює Міська Рада учнівського самоврядування. Щороку її депутатський склад оновлюється і щороку змінюється її голова. Проте, до цього часу голова обирався виключно депутатами міської РУС. Проте, Х Конференцією учнівського самоврядування 28 жовтня 2008 року було вирішено провести І загальноміські вибори міського учнівського голови.

Передвиборчий процес почався ще з березня. Агітаційні листівки кандидатів були вивішені у кожній школі міста, відбувалися зустрічі кандидатів із виборцями. Кандидати презентували свої передвиборчі програми, відповідали на запитання присутніх у залі, повідомляє прес-служба Івано-Франківської міськради.

Міська Рада учнівського самоврядування довго і ретельно готувалася до проведення цих виборів. На засіданнях міської РУС було прийняте рішення, що від кожної школи участь у голосуванні візьмуть по п’ять учнів, які представлятимуть вибір школи під час голосування.

Щодо кандидатів, то усі школи мали право подавати кандидатури найдостойніших старшокласників. Таким чином у виборчий процес увійшли 4 кандидати: Генсіровька Катерина – учениця СШ №1, Запухляк Ірина – учениця ЗШ №24, Палюга Віра – учениця СШ №11 та Гугіль Наталія – учениця ЗШ №25.

Виборча дільниця в ЗШ №16 працювала з 15.00 до 17.00. На дільниці діяла виборча комісія та спостерігачі зі складу міського учнівського самоврядування. Процес голосування був організований із дотриманням усіх необхідних умов та атрибутів: списки виборців, бюлетені, кабінки для голосування, скринька. Після закриття дільниці були підраховані голоси та за результатами голосування оформлений протокол. Таким чином вже о 17.30 було оголошено переможницю виборів, нею стала учениця 10 класу спеціалізованої школи № 1 Генсіровська Катерина.

Варто відзначити, що, як і учнів-виборців, так і кандидатів переповнювали позитивні емоції, діти були вражені на скільки по справжньому були організовані вибори. Участь школярів у виборах і у діяльності міського учнівського самоврядування загалом, сприяють формуванню у них активної життєвої позиції, розвитку життєвої компетенції учнів, залученню особистості до формування громадянського суспільства, формуванню електоральної культури майбутнього виборця та становленню активного члена громади.

Обговорити на форумі