друкувати


Інформатори допоможуть боротися з безкультур’ям і здирництвом

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-23 02:54:19
За роботою працівників райадміністрацій та жеків відтепер стежитимуть… "таємні клієнти". У Львівській міській раді започаткували програму із однойменною назвою. У будь-який час до районної адміністрації чи ЛКП може прийти людина і звернутися з проханням зареєструвати заяву, попросити надати будь-яку консультацію… "Таємний клієнт" огляне приміщення, зазирне в туалет, стежитиме, чи коректно розмовляють з відвідувачами держслужбовці…

Останній раз, коли я була у жеку і брала довідку про склад сім’ї, переді мною на стіл поклали марку від Товариства червоного хреста України і попросили заплатити членський внесок – 2 грн. "А це обов’язково?", – запитую. "Не хочете – не платіть", – фиркнула паспортистка.

Звична фраза, яку чують мешканці у жеках: "Не дамо консультацію чи довідку про склад сім’ї, якщо не заплатите за комунальні послуги або за вивезення сміття" (цим тероризують власників приватних будинків)… Ці репліки, зазвичай, звучать у грубій формі. Вимагати цього від людей жеківці не мають права, тим більше, якщо борг – мінімальний. У Львові, мабуть, не знайдеться людини, якій не нахамили в ЛКП або райадміністрації. Не дай Боже, літня жінка перепитає щось у комунальників двічі – після цього в ЛКП хоч не заходь.

Іноді доходить до абсурду. Моя колежанка платила за утримання свого собаки у жеку щомісяця 21 копійку (2 грн. 60 коп. на рік). Коли пес помер, вона вирішила про це повідомити жек. "А звідки я знаю, що ваш собака помер?", - підвищеним тоном говорила працівниця ЛКП. "То коли ви її "прописували" у мою квартиру і брали за це гроші, доказів вам не потрібно було? – не відступала Єва. – Перепрошую, а де у нас видають довідки про смерть тварин?". Працівниця жеку замовкла. "Так, якщо ви не вірите, що мій пес помер, "пропишіть" у квартиру двох моїх котів замість собаки", – вже заходилася від сміху Єва. "Я не можу, бо коти пісяють вдома, а собаки – на вулиці"… Ця тирада затягнулася на хвилин п’ятнадцять. Врешті-решт працівниця жеку здалася – собаку "виписали"…

"Жеківці мають знати, що за ними ведеться постійний контроль. Участь у програмі "таємний клієнт" беруть переважно студенти вищих навчальних закладів, - розповідає керівник управління внутрішньої політики ЛМР Наталя Міхнова. – Волонтери отримали конкретну інформацію на що, у першу чергу, потрібно звертати увагу. По-перше, це освітлення приміщень, наявність крісел у коридорах та інформаційних дощок, вільний доступ до туалетних кімнат. По-друге, форму обслуговування клієнтів, манеру та стиль спілкування".

Чиновники кажуть, що "таємні рейди" стануть у Львові постійними. Усі недоліки "таємні клієнти" фіксуватимуть фотоапаратом. Тут уже не відвертишся… Наразі волонтери звертатимуться до жеків та райадміністрацій з дрібними проблемами: наприклад, у під’їзді не прибирають, або не вивозять сміття, спалюють побутові відходи тощо. У перспективі на держслужбовців чекатимуть суттєвіші перевірки. Не секрет, що "за вирішення певних питань" дехто з них вимагає від мешканців матеріальної компенсації…

"Перші підсумки по райадміністраціях ми вже підбили, - каже Наталя Міхнова. – У приміщенні курять, не прибирають, або немає де сісти відвідувачам, недостатня кількість смітників тощо". Волонтери сфотографували в одній райадміністрації стілець, а поряд - повну банку… недопалків. В іншій райадміністрації лампочка висіла з якимись дротами, інформаційна дошка була порожньою... Міський голова Андрій Садовий дав керівникам районів термін до 1 травня виправити недоліки. Найменше порушень виявили у Галицькому районі.

"У жеках волонтери проводили анкетування серед відвідувачів щодо роботи комунальних підприємств, – каже Н.Міхнова. – Більшість мешканців не задоволені роботою жеків, те, як їм надають консультації. Часто працівники жеків просто не хочуть це робити. Найтиповіші порушення найближчим часом оприлюднимо".

А тим часом…

До участі у програмі "таємний клієнт" міська рада запрошує усіх охочих (за довідками звертайтеся у каб. 215 (в) або 118). Про недоліки роботи структурних підрозділів ЛМР повідомляйте на номер телефону "гарячої лінії" 297-59-99. За словами Наталії Міхнової, на телефон цієї диспетчерської служби надходять вдень від 300 до 900 дзвінків.

Джерело: Високий Замок
Обговорити на форумі