друкувати


Умови для 750 мільйонів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-23 12:35:26
Світовий банк (СБ) визначив перелік умов, які повинна виконати Україна для отримання кредиту в 750 мільйонів доларів на підтримку фінансового сектора.

Банк планує спрямувати кошти на "створення комплексної системи для вирішення питання рекапіталізації і ліквідації банків та оздоровлення фінансового сектора" і сподівається підписати з Кабміном угоду до 30 червня.

Світовий банк готовий підтримати створення нової системи двома системними позиками для фінансування держбюджету.

Перший транш в 350 мільйонів доларів може бути виданий у травні-червні, другий на 400 мільйонів доларів - в кінці року. У бюджеті на рекапіталізацію закладено 44 мільярдів гривень (5,7 мільярда доларів).

Для цього, на думку СБ, створений в Міністерстві фінансів департамент з рекапіталізації банків повинен також займатися ліквідацією поганих активів, продажем банків після їх оздоровлення та працювати з вдосконаленням процедур ліквідації банків.

СБ також вважає, що повноваження НБУ з ліквідації банків повинні бути передані Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) до січня 2010 року.

Серед умов надання позики, впровадження комплексної програми рекапіталізації банків, доступної лише для банків, які здатні вести ефективну комерційну діяльність, а також консолідація системи в життєздатні банківські групи шляхом вдосконалення системи ліквідації банків.

Вимоги СБ в цілому можна виконати, тому що в Нацбанку ще з 2005 року пропонують наділити ФГВФО можливостями тимчасових адміністрацій та ліквідації банків.

"Мова йде про те, що фонд буде наділений додатковими повноваженнями і буде займати активну позицію, а не пасивну, як зараз, - заявив директор дирекції НБУ з банківського нагляду, голова адміністративної ради ФГВФО Василь Пасічник.

Він також відзначив, що фонд буде мати можливості з фінансової підтримки банків у разі необхідності. При наданні такої підтримки він отримає повноваження адміністрування та ліквідаційних процедур.

Член ради НБУ, народний депутат Василь Горбаль впевнений, що парламент не зможе проголосувати за таку реорганізацію.

"Як тільки у Верховній Раді буде розглядатися це питання, депутати знову повернуться до питання повернення грошей вкладникам, і ефективності самого фонду, змінивши тему і не вирішивши проблему", - пояснив він, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі