друкувати


Відкритий лист до народного депутата: мушу Вам сказати своє "ФЕ", пане Ткач!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-22 06:13:31
Пане Романе, я сподіваюся, що Ви пам’ятаєте як я захоплювався Вашою роботою і підтримував Вас, коли Ви були головою Івано-Франківської крайової організації партії "Народний Рух України", як радів з того, що жителі Прикарпаття мали такого енергійного, молодого і дієвого голову ОДА, поділяв Ваш вибір іти у Верховну Раду (по списку НСНУ за квотою Народного Руху України) замість посади голови ОДА…

Однак, Ваша нещодавня передвеликодня стаття у "Коломийському віснику" № 36-37 від 17 квітня 2009 року "Як селяни стали "працевлаштованими" змушує мене переглянути своє ставлення до Вас і сказати Вам - "ФЕ"!

Але, може більш детально роз’яснене, тоді і я зрозумію та жителі Коломиї, які щодня ведуть особисте селянське господарство, опубліковане Вами у вищезгаданій статті.

Перш за все зазначу, що дана тема вже "застара" (як і Ваші методи здійснення власного піару – поки що іншого у статті не бачу) і ця тема правдиво обговорена зо три місяці назад у стінах міської ради, коли я на сесії ставив прямі питання керівнику міськрайонного Центру зайнятості п. В.Глаголюку. Ми спільно дійшли висновку і визнали, що ухвалений Верховною Радою України Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення" ухвалений Верховною Радою України 25.12.2008 є – антинародним.

Так, закон у другому читанні прийняли менше як за 4 хвилини, але чому Ви не кажете, що його проголосували конституційною більшістю? Чому Ви не кажете – як Ви голосували зі своїми колегами? Це ж не важко побачити за даними із веб-сайту Верховної Ради України - http://zakon.rada.gov.ua:

1. Поіменне голосування про включення до порядку денного проектів законів про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення (№3489, №3489-1) – Ткач Р.В. – "ЗА". Всього проголосувало 393 нардепи 24 грудня 2008 року о 11:56.

2. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення (№3489) - за основу - Ткач Р.В. – "ЗА". Всього проголосувало 256 нардепів (!!!) 24 грудня 2008 року о 13:01 (із 71 депутата фракції блоку НСНУ "ЗА" проголосували лише 30 нардепів, у т.ч. і Ткач Р.В.). До речі – фракція БЮТ тоді – не голосувала! Чи не "підставили" Ви уряд свідомо, голосуючи разом із регіоналами, комуністами і литвинівцями? Чи не голосували Ви, аби сьогодні тема було актуальною для розмови про те, що, цитую Вашу статтю: "Позбавлення селян права на отримання допомоги у випадку втрати роботи стало першим етапом дискримінаційної і репресивної політики уряду". Голосували ж бо – Ви за цей закон!

3. Про проект Закону про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення (№3489) - у другому читанні та в цілому – Ткач Р.В. – "ЗА". Всього проголосувало 417 нардепів саме 25 грудня 2008 року о 13:16.

Пане Романе – поверніться до людей лицем. Ми живемо не в тундрі чи тайзі, у нас немає браку інформації. До чого Ваша стаття тоді? До чого і для кого спрямовані ці звороти, на кшталт:

- "поспішне ухвалення законопроекту стало наслідком ефективної" "просувної" діяльності уряду через окремих бютівських депутатів" - і Вас "просунули", адже Ви голосували "ЗА"?

- "те, що уряд вирішив суттєво заощадити на селянах..." - а де Ви були, коли голосували "ЗА" цей Закон?

- "Зміни законодавства для селян стали приголомшливими" - а хто їх поміняв, як не Ви, натиснувши три рази кнопку "ЗА"?

- "Позбавлення селян права на отримання допомоги у випадку втрати роботи стало першим етапом дискримінаційної і репресивної політики уряду" - знаєте, п. Романе, тут уже явна неправда! Не уряд ухвалював Закон, а ВИ разом З_РАДОЮ.

Не хочу більше коментувати Вашу статтю, бо вона просякнута однобоким ставленням, аби звинуватити уряд в усіх нинішніх бідах, навіть сказавши неправду. Повторююся – голосували нардепи за закон, а не уряд. То нехай нардепи і несуть відповідальність перед селянами.

Я ще раз підкреслюю – я вважаю прийнятий Вами 25 грудня 2008 року Закон – антинародним. Але не лукавте – називайте речі своїми іменами. Кажіть людям хто і як тиснув кнопки "ЗА" - Ви чи уряд? Ви ж бо власноручно – і "працевлаштували" селян. При чому тут уряд?

Адже в першому читанні якби 30 нардепів з НСНУ, у т.ч. і Ви – не натиснули кнопку "За", то, може, сьогодні би не було і теми, для паплюження роботи уряду. Тоді проголосувало, нагадую лише 256 депутатів – Ви з групкою у 30 осіб з НУНСу, регіонами, комуністи і литвинівці. Чи не так? А може то так свідомо робиться, аби потім було що обговорювати і було на кого звалювати всі біди?

Дешевий популізм і піар-акція? Напевно що так! П.Романе – за час своєї депутатської діяльності у даному скликанні Ви подали аж один депутатський запит і 31 законопроект, автором чи співавтором якого були – жоден із яких на момент публікації Вашої статті у коломийській газеті - не став чинним…

Не розумію, як можна критикувати уряд за закон, по якому тиснув кнопки "ЗА" і всі біди валити потім на уряд, але разом із нардепами Терещуком С.М. (Блок Литвина) і Шлемком Д.В. (БЮТ) 15 квітня 2009 року вносити проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про особисте селянське господарство" за №4368? Все ж таки – лицемірство чи популізм?

Автор: Віталій ВАНДИЧ, депутат Коломийської міської ради

* * *

Газета "Коломийський вісник" № 36-37 від 17 квітня 2009 р.:

Як селяни стали "працевлаштованими"
13 січня цього року полярно змінився статус багатьох тисяч українців. Селяни, яких вважають членами особистих господарств, несподівано із безробітних перетворилися на "працевлаштованих" і забезпечених людей.

Саме 13 січня 2009 року набув чинності закон від 25 грудня 2008 року "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення впливу світової фінансової кризи на сферу зайнятості населення". Відповідно до нього громадяни, які мають землі для ведення особистого селянського господарства, віднесені до категорії зайнятого населення. Тобто вони не можуть бути зареєстровані в службі зайнятості та отримати статус безробітного і, відповідно, не можуть отримати матеріальну допомогу.

Розповідь про те, як цей закон писали, могла би зайняти не одну сторінку, однак у залі парламенту на його розгляд було витрачено тільки 4 хвилини.

Таке поспішне ухвалення законопроекту стало наслідком ефективної "просувної" діяльності уряду через окремих бютівських депутатів. Те, що уряд вирішив суттєво заощадити на селянах, стало очевидним ще при прийнятті Державного бюджету на цей рік. Урядовці добре розуміють, що селяни самі себе забезпечують харчами, їм важко покинути свої господарства, і в цьому відношенні вони є найменш небезпечними у випадку посилення соціальної напруги. Тому не дивно, що Кабмін доклав усіх зусиль до того, щоб цей закон був прийнятий "під шумок" боротьби з світовою фінансовою кризою.

Зміни законодавства для селян стали приголомшливими. В один момент фактично безробітні селяни формально стали працюючими. Починаючи від 13 січня, кожна особа, яка втратила роботу і хоче стати на облік в центрі зайнятості, повинна подати довідку про те, що вона не є членом особистого селянського господарства. Потрібно зауважити, що до членів особистих селянських господарств належать не тільки безпосередньо власники земельних ділянок для ведення ОСГ, але і всі члени їхніх сімей, які проживають із ними. На практиці фактично всіх жителів села вважають такими.

Позбавлення селян права на отримання допомоги у випадку втрати роботи стало першим етапом дискримінаційної і репресивної політики уряду.

Наступний етап - позбавлення права на отримання субсидій та всіх інших видів соціальних допомог для малозабезпечених сімей, оскільки для їх отримання потрібно надати довідки про доходи, а якщо особа не працює, то повинна принести відповідну довідку із центру зайнятості. Зрозуміло, що члени особистих селянських господарств не можуть надати жодних документів, а тому у призначенні різних видів соціальних допомог їм буде відмовлено.

При підготовці бюджету на 2009 рік уряд передбачав можливість такої "економії" на селянах, тому не дивно, що зараз у Фонді загальнообов'язкового соціального державного сі рахування на випадок безробіття коштів на виплату допомоги селянам практично немає. Деякі сільські ради, щоб допомогти людям, приймають абсолютно незаконні рішення на кшталт "усіх жителів села не вважати членами ОСГ", "визнати недійсним на території села закон про особисте селянське господарство".

Сказати, що селяни обурені, це нічого не сказати. Багато сімей залишилися без засобів для існування. Сьогодні вони не мають змоги придбати найнеобхідніші речі та оплатити послуги електро- чи газопостачання. Щодня сотні скарг надходили до міністерства праці і соцзахисту, але рішення по них не приймали.

Намагаючись хоча б частково зняти проблему. 25 лютого Кабінет міністрів України ухвалив постанову, якою було внесено зміни до порядку реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних. Центрам зайнятості дозволили брати на облік осіб, які впродовж останнього року працювали не менше, ніж 26 тижнів, незважаючи на те. що вони є членами особистих селянських господарств. У Верховній Раді України було зареєстровано вісім альтернативних законопроектів, що мали на меті виправити помилки закону про зменшення впливу світової фінансової кризи у сфері зайнятості населення. Адже, всупереч задекларованим завданням, цей закон насправді значно погіршив становище осіб, що втратили роботу. Депутати пропонували відновити конституційні права громадян - членів особистих селянських господарств - на соціальний захист у випадку безробіття.

6 квітня на позачерговому пленарному засіданні Верховна Рада розглянула проект Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо зайнятості членів особистих селянських господарстві. Ці зміни спрямовані на відновлення конституційних прав громадян - членів особистих селянських господарств на соціальний захист у випадку безробіття. Цей закон фактично повертає до "статус-кво" редакцію статей законів України "Про зайнятість населення" та "Про особисте селянське господарство" щодо зайнятості членів особистих селянських господарств, яка діяла до набрання чинності сумнозвісним антикризовим законом. Зокрема законом передбачено, що до зайнятого населення належать громадяни, які самостійно забезпечують себе роботою, включаючи підприємців, осіб, зайнятих творчою діяльністю, членів кооперативів, (фермерів та членів їхніх сімей, які беруть участь у виробництві, а також члени особистих селянських господарств у випадках, передбачених законом "Про особисте селянське господарство". Відповідно до цього законопроекту членів особистих селянських господарств вважатимуть зайнятими у випадку, якщо робота в цьому господарстві для них є основною і розрахунковий місячний дохід на одного члена господарства дорівнює або перевищує розмір мінімальної заробітної плати.

Вважаю, що в сьогоднішній ситуації також потрібно поступово змінювати умови діяльності особистих селянських господарств. Уже розроблено законопроект, у якому я пропоную для тих членів господарств, хто мають можливість реалізовувати надлишки своєї продукції, спрощену систему оподаткування, обліку і звітності.

Переконаний, що всі законодавчі дії мають бути спрямовані на те, щоб надалі успішні особисті селянські господарства перетворювались на невеликі фермерські.
Роман ТКАЧ, народний депутат України, фракція НУНС


Обговорити на форумі