друкувати


В церкву і до школи вбрід

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-22 01:44:23
Жителі села Дуба Рожнятівського району відмовляються відпускати своїх дітей до школи, бо дорога до неї стала вкрай небезпечною. Липнева повінь остаточно знищила міст через річку, а кладка, яку люди змайстрували самотужки, витримує лише поки не піднімається вода.

У селі Дуба живе більше тисячі людей, річка Дуба відділяє десятки господарств на іншому березі від основної частини села. Два роки тому повені пошкодили міст, а минулорічна стихія остаточно його зруйнувала. Тепер люди змушені добиратися до церкви, школи та інших соціальних закладів бродом.

"Старі жіночки на чотирьох лізуть берегом, діти падають, — розповідає мешканець Дуби Дмитро Шикор. — Я недалеко живу, одного ранку восьмеро переносив — взуваю рибацькі чоботи високі, і переношу дітей. І так кожна мама веде дітвака до школи, двоє дітей роззулося і в ту крижану воду йшли, аби перейти до школи".

Про міст у Дубі добре знають у районі, розповідає депутат сільської ради Ніна Гутак. Однак додаткових коштів не виділяють, мотивуючи тим, що цей об'єкт під ліквідацію наслідків липневої повені не підпадає, адже був пошкоджений раніше. Отож, споруджувати новий міст потрібно коштами села, а це щонайменше 30 тисяч гривень.

"Кожен раз на сесії сільської ради піднімаємо це питання, але, на жаль, тих коштів, що є в бюджеті сільському, не вистачить, — говорить пані Гутак. — Тому ми би просили, аби і обласна рада посприяла якось, і районна рада по можливості так само".

Поки керівництво села, району і області буде вирішувати, за чиї кошти будувати міст, селяни і далі наражатимуться на небезпеку, переходячи річку вбрід. Якщо в школу дитину ще можна не пустити, то як не прийти в неділю до церкви, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі