друкувати


Українці виявилися п'ятими в Європі за рівнем релігійності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-20 02:30:29
Україна п’ята в Європі за релігійністю. Україну випередили лише Кіпр, Польща, Словаччина та Португалія. Про це свідчать результати дослідження Міжнародної програми соціальних досліджень (ISSP).

Київський міжнародний інститут соціології, Інститут політики, Центр, Соціальні індикатори та Інститут соціології НАН України взяли участь у Міжнародній програмі соціальних досліджень (ISSP), яка визначала місце релігії в житті громадян 44 країн. Дослідження проводилися в кінці 2008 року, а результати опублікували нещодавно. Згідно з ними, українці виявилися п'ятими в Європі за рівнем релігійності, повідомляє Газета.ua.

Україна - п'ята після Кіпру, Польщі, Словаччини та Португалії, повідомила науковий керівник проекту, старший науковий співробітник відділу соціальних структур Інституту соціології НАН Ольга Іващенко.

За даними дослідження, абсолютна більшість українців - 91% християнського віросповідання (православні, греко-католики, протестанти). Зокрема, 39% віруючих належать до трьох основних православних церков (УПЦ Московського і Київського патріархатів та УАПЦ), 44% зазначили, що є православними без чіткої приналежності.

Ще одним відкриттям стало те, що постійно збільшується кількість молодих людей, які вірять в Бога і ходять у церкву. А 24% опитаних сказали, що раніше не вірили, а тепер стали релігійними.

Водночас, Росія в списку віруючих країн посіла шосте місце з кінця.

Обговорити на форумі