друкувати


Як розфарбувати великодні яйця - крашанки, писанки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-18 11:10:34
На Великдень прийнято фарбувати яйця різними фарбами, але серед різнобарвних яєць центральне місце належить яскравим червоним яйцям. Чому? Історія зберегла нам такий переказ.

Чому ми красимо яйця на Пасху?

Після воскресіння Ісуса Христа його учні і послідовники розійшлися по різних країнах, всюди сповіщаючи радісну звістку про те, що більше не треба боятися смерті. Її переміг Христос, Спаситель світу. Він воскрес Сам і воскресить кожного, хто повірить Йому і буде любити людей також, як любив Він.

Марія Магдалина вирішила прийти з цією звісткою до самого римського імператора Тиверія. Так як до імператора не прийнято було приходити без подарунків, а Марія нічого не мала, вона прийшла з простим курячим яйцем. Звичайно, вибрала вона яйце зі змістом. Яйце завжди було символом життя: у міцній шкаралупі знаходиться приховане від очей життя, яке в свій час вирветься з вапняного полону у вигляді маленького жовтого курчатка.

Але коли Марія стала говорити Тиверію про те, що Ісус Христос також вирвався зі смертельних і воскрес, імператор тільки розсміявся: «Це також неможливо, як твоєму білому яйцу перетворитися на червоне». І не встиг Тиверій закінчити фразу, як яйце в руках Марії Магдалині стало зовсім червоним.

З тих пір в пам'ять про цю подію, що символізує нашу віру в воскреслого Господа, ми й красили яйця.

Види великодніх яєць: крашанки, драпанки, крапанки, писанки

Крашанки — від слова фарбувати. Фарбувати яйця можна по-різному.

Одні господині варять яйця круто, а потім на 10-15 хвилин занурюють у розчин теплої води з харчовим барвником, який можна купити в магазині.

Інші господині люблять фарбувати яйця у відварі цибулинної лушпайки. Для цього сирі яйця поміщають в каструлю з водою, додають цибулинні лушпайки і варять 15-20 хвилин, поки яєчка не придбають потрібний колір.

А раніше яйця фарбували по-особливому: обмотували їх сухими листям дуба, берези, кропиви, перев'язували нитками і варили. Виходили красиві «мармурові» яйця.

Драпанки. Для драпанки краще брати яйця коричневого відтінку. Шкаралупа таких яєць міцніше, ніж білих.

Спочатку яйця варять, а потім фарбують в темний колір, потім сушать. Візерунок наносять на шкаралупу гострим предметом - ножем, шилом, ножицями, товстої голкою. Але перш, ніж вицарапать візерунок, його необхідно нанести на яйце олівцем. Під час роботи яйце тримають в лівій руці, а гострий предмет - у правій.

Ажурний малюнок на драпанці добре виглядає на коричневій чи іншій темній фарбі.

Крапанки — від українського слова «крапати», тобто покривати краплями.

Спочатку яйце фарбують одним кольором, а потім, коли воно висохне і остигне, на нього наносять краплі гарячого воску. Як тільки віск остигне, яйце кладуть у розчин іншого кольору. Після висихання фарби яйце опускають в гарячу воду. Віск тане, і виходить дуже веселе яйце. Віск можна і акуратно здерти.

Писанка — це майстерно розписані пасхальні яйця. Українські писанки - справжні твори народної творчості.

Для малюнка писанки використовують елементи рослинного і тваринного світу, геометричні фігури. У кожній області України був свій характерний орнамент і колір. У Прикарпаття яйця фарбували в жовтий, червоний і чорний кольори, на Чернігівщині — в червоний, чорний і білий, на Полтавщині — в жовтий, світло-зелений, білий.

Писанку не малювали, не розписували, а писали на сирому курячому яйці. Кожна лінія на писанці — дуга. Дуги утворюють круги і овали і, перехрещувались, ділять поверхню яйця на поля, ім'я яким — хрестильна сорочка писанки.

Фарбувати писанки належало з першим ударом дзвонів. Спершу яйце занурюють в жовту фарбу - «Яблунька», і трималася в ній протягом трьох «Отче наш». Кожен колір візерунок захищався воском. До кінця роботи яйця перетворювалися в чорні похмурі колобки. Їх опускали в гарячу воду або підносили до вогню. Віск плавиться, і народжувалася писанка, як народжується сонечко з чорної ночі.

Щоб писанка сіяла, її змащувати жиром. Клали віночком навколо паски - для Бога, на блюдо із зерном - для людей, а крашанки на пророщений овес — для батьків. І три свічки горіли на честь Отця, і Сина, і Духа Святого.

В даний час мистецтво розписувати писанки відродилося. Відновлюється забута техніка, з'являються нові майстри. У місті Коломия Івано-Франківської області створено музей писанки.

Як зробити крашанку? — 10 способів фарбування пасхальних яєць

У цибульній шкарлупі:

Цибульна шкарлупа — найвідоміший і доступний всім спосіб. Яйця можна окрасити в кольори від жовтого до червоно-коричневого. Колір залежить від концентрації відвару.

Яйця вимити. Приготувати відвар з цибулевої шелухи, дати йому настоятися. Якщо ви хочете, щоб колір був більш насиченим, лушпиння треба взяти побільше, і варити її близько півгодини до того, як у відвар опустити яйця.

Яйця опустити в настій, довести до кипіння і варити протягом 10 хв., Вийняти, остудити.

Березовив листям:

Щоб яйця вийшли жовтого або золотистого кольору, їх фарбують за допомогою березових листя. Відвар готується з листя, можна сухих, молодої берези і варити близько півгодини. Яйця вимити, відпустити в теплий настій, варити 10 хв. після кипіння, вийняти і остудити.

Соками різних плодів і овочів:

Для цього способу потрібні вже варені яйця. Яйце натирають соком (буряковим, морквяним, соком шпинату).

Кип'ятіння в фарбуючому відварі:

Покладіть яйця в каструлю, залийте їх водою. Додайте чайну ложку оцту. Додайте достатньо фарби. Якщо яєць занадто багато, вони будуть більш світлих відтінків. Кип'ятіть яйця 15 хвилин з фарбувальними добавками. Якщо хочете, що б вийшли блискучі яйця, опустіть їх в олію і потім гарненько протріть тканиною.

Натуральні барвники:

Світло-червоний: буряк або чорниця;
Помаранчевий: цибуля;
Світло-жовтий: апельсини або лимони, морква;
Жовтий: коріння куркума, шкаралупа волоського горіха;
Світло-зелений: листя шпинату, кропиви;
Зелений: зелені яблука;
Синій: листя червоної капусти;
Коричневий: кава.

Витримування в холодильнику

Окрасьте яйця в фарбувальний розчин, а потім поставте яйця з фарбою на всю ніч у холодильник. Забарвлення буде більш яскравим.

Фарбування яєць "у крапинку".

Для цього мокрі яйця тримають у сухому рисі, загортають у марлю (кінці марлі треба щільно зав'язати ниткою, щоб рис прилип до яйця) і далі варять у цибулевий лушпинні звичайним способом.

Мармуровий ефект.

Оберніть яйця в цибулеву шкарлупу і зверху Зав'яжіть яким-небудь бавовняно-паперовим матеріалом.

Фарбування в різнокольорові нитки.

При фарбуванні потрібно Обмотати яйця різнокольоровими нитками, тоді на них будуть цікаві розводи.

Фарбування в шовкових клаптиків.

Зварити яйця в воді з содою. Обгорнуть яйця в різнокольорові шовкові клаптики, перев'язана ниткою. Знову їх прокип'ятити в цій воді, дати охолонути, відкрити клаптики. Сухі яйця намазати рослинною олією. Дуже красиво!

Харчовими барвниками з пакетиків.

Дійте по надрукованій інструкції. Не забудьте після фарбування або в саму фарбу добавь трохи оцту (як правило, це написано на пакетиках).

Корисні поради:

Згідно з церковною традицією, фарбувати яйця потрібно в Чистий четвер.

Щоб яйця при варінні не лопнули, їх треба близько години потримати в теплій або при кімнатній температурі, при варінні у воду можна додати столову ложку солі.

Щоб яйця при варінні не лопнули, на одному кінці кожного яйця проколоти маленькі отвори.

Для додавання яйцам дивного блиску, потрібно протерти їх рослинною олією.

Перед тим, як фарбувати яйця, протріть їх мильним розчином або спиртом — фарба буде лягати Рівно.

Якщо фарбовані яйця ви будете подавати на стіл, використовуйте тільки спеціальні органічні барвники для холодного розпису яєць або натуральні барвники , повідомляє Лучеськ.



Обговорити на форумі