друкувати


Супутник зафіксував найбільший за останній рік викид речовини з атмосфери Сонця

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-18 10:51:43
Рентгенівська обсерваторія ТЕСІС на борту російського супутника "Коронас-Фотон" зафіксувала найбільший за останній рік викид речовини з атмосфери Сонця - в міжпланетний простір був викинутий протуберанець в 50 разів довший за діаметр Землі, йдеться в повідомленні на сайті обсерваторії, створеної вченими Фізичного інституту імені Лебедєва РАН (ФІАН).

"Інструменти, що працюють в режимі дослідження перехідного шару Сонця, протягом десяти годин спостерігали, як на краю Сонця при повній відсутності видимої активності був несподівано сформований і викинутий в міжпланетний простір велетенський протуберанець довжиною більше 600 тисяч кілометрів", - йдеться в повідомленні.

Швидкість речовини, що викидається, досягала декількох сотень кілометрів на секунду, проте плазма може не здолати тяжіння Сонця і впаде назад.

"Навіть якщо протуберанець зможе здолати сили тяжіння нашої зірки, він практично не має шансів зустрітися із Землею... Міжпланетні лінії магнітного поля, що виходять з цієї області Сонця, проходять повз нашу планету. Зате при поточній конфігурації планет і поля, ці лінії упираються в Марс. Це означає, що саме на поверхні цієї планети може через декілька днів закінчити своє життя виявлений сьогодні об'єкт", - відзначають вчені.

Спостереження за рухом протуберанця дозволить дослідникам виявити структуру магнітного поля Сонця, оскільки гаряча плазма "розтікається" по лініях поля, показуючи їх реальну структуру. Колосальні розміри протуберанця можуть дозволити вченим побачити структуру магнітного поля на висотах до двох сонячних радіусів.

Обсерваторія ТЕСІС була створена в лабораторії рентгенівської астрономії Сонця ФІАН. Вона призначена для моніторингу сонячної активності і поточного стану космічної погоди, отримання відповідей на актуальні питання фізики Сонця, такі як проблема нагрівання корони, механізм сонячних спалахів, природа сонячного циклу. В ході експерименту буде отримано близько мільйона нових зображень Сонця, повідомляє Освітній портал.

Обговорити на форумі