друкувати


Прикарпаття: Екологія стрімко погіршилась

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-17 05:17:14
Готуючись до великодніх свят, ми пам'ятаємо про чистоту душі і тіла. А чи завжди згадуємо про чистий дім, двір, місто чи село? А про чистоту довкілля, нашого спільного дому — планети Земля? Відділення комунальної гігієни обласної санітарно-епідеміологічної служби пильнує за станом питної води і водойм, атмосферного повітря, ґрунтів та кількістю електромагнітного випромінювання.

Як констатують медики, ситуація дуже невтішна. Земля просто волає про допомогу. Прикарпаття, райський куточок, вже сьогодні поділяє четверте місце по забрудненню повітря із Запоріжжям. Зрозуміло, що лідерами цього рейтингу є Донецьк, Дніпропетровськ і Луганськ. Але не віриться, що легені України — Карпати у цьому ганебному списку четверті.

У зв'язку з газовими проблемами багато підприємств Івано-Франківської області перейшло на альтернативні види енергії. Це частково вигідно, але не з точки зору екології. Одну з найбільших загроз природі Прикарпаття становлять нововведення Бурштинської електростанції.

"Бурштинська ТЕС перейшла в основному тепер на тверді види палива, — говорить Юрій Здоровий, лікар відділення комунальної гігієни обласної санепідемстанції, — вугілля іноді буває низькосортне, 95 % викидів у атмосферу від стаціонарних джерел — це дає нам в області Бурштинська ТЕС".

За забруднення водойм обласна санепідслужба наклала штрафи на 29 об'єктів. Минулорічна повінь також погіршила стан води, але це тема для іншої розмови, і без повені є кому ризикувати водним басейном Прикарпаття.

Відходи Калуського калійного заводу негативно впливають на ґрунт, підземні та поверхневі води. За словами пана Здорового, у хвостосховищі № 2 накопичилося 10 млн кубів ропи, ба більше — воно вже вичерпало свою потужність. Можливість екологічної катастрофи зростає.

"Є постанова Кабміну, але вона не підкріплена матеріально, тому ситуація там складна, — розповідає Юрій Здоровий. — Опади або аварійна ситуація — і без питної води може залишитися не тільки частина України, а також і Молдова, тому ще басейн Дністра".

Спеціалісти обласної санітарно-епідеміологічної служби наклали 58 штрафів за забруднення повітря і 201 штраф за знищення ґрунтів. Але чи не найбільшу небезпеку для нас усіх становить всюдисуще електромагнітне випромінювання. В області розміщено близько 700 базових станцій мобільного зв'язку, і всі вони впливають на наше здоров'я не найкращим чином.

Перед Великоднем люди повинні пам'ятати про чистоту душі і тіла, рідного дому, двору. А ще — почути крик про допомогу планети Земля, а на ній — батьківського куточка на ймення Прикарпаття , повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі