друкувати


По чому саджанці?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-17 01:32:53
Нині ще не пізно оновити сад чи посадити бодай одну яблуню біля будинку. На головні торговиці Івано-Франківська привозять саджанці практично з усіх районних центрів Прикарпаття.

У сезон кущі аґрусу, чорної смородини та порічок, черешні, яблука, груші, сливи, морви, айви продають від 20 гривень. За саджанці просять від 25 гривень. Ціни у продавців однакові. Найбільше молодих рослин везуть із Городенківщини та Коломиї. Клімат у цих районах тепліший, а у ґрунті більший відсоток гумусу. Перші плоди молоді деревця дають на 3–4 рік.

Подружжя Олесі й Олександра Тихомирових із села Торговиця Коломийського району вирощують саджанці на продаж. Це чи не єдиний заробіток у прикарпатській сім’ї. Щоб засадити справжній сад, потрібно витрати близько 300 гривень, розповідають продавці. Вони також порадять не купувати саджанці на око, краще дізнатися як доглядати рослини, коли можна підрізати та підживлювати. - "Зараз чомусь найбільше люди беруть щось екзотичне й незвичне до наших погодних умов, - розповідає про вподобання покупців Олеся Тихомирова. - До обіду розпродала всі персики й абрикоси. Вони примхливі, раджу садити у затишку, на мороз утеплювати, зверху на мале деревце краще накинути агро плівку".

Власний розсадник Тихомирови вирішили закласти п’ять років тому, коли побралися. Обоє за фахом педагоги, та мала освітянська заробітна плата змусила коломиян займатись сільським господарством. Зразки сортів збирали з усієї України. Олеся Тихомирова, говорить, що чоловік об’їздив не один регіон, аби привезти найкращі зразки саджанців. Найбільше доставили з Чернівецької та Київської областей. Господарі пишаються, що вирощують королівський сорт груш - Бера-Боск, плід якого може заважити до півкілограма. Ще на ринку можна купити карликові яблуні. Вони ростуть до 3 м заввишки, тому дерево легко обрізати та збирати плоди.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі