друкувати


Аспірин небезпечний для здоров'я людей похилого віку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-16 04:20:08
Прийом аспірину та інших розріджуючих кров медикаментів може стати причиною незначних кровотеч в мозку людей похилого віку.

Фахівці з Медичного центру при Університеті імені Еразма Роттердамского (Нідерланди) досліджували 1 062 пацієнтів у віці близько 70 років, використовуючи технологію магнітно-резонансного сканування. З'ясувалося, що ті хто приймають аспірин та інші антикоагулянти частіше трапляються ледь помітні мозкові мікрокровотечі, ніж у тих, хто подібних препаратів не споживає. І чим вище доза аспірину, тим більша ймовірність таких кровотеч.

Мозкові мікрокровотечі, що відбуваються тоді, коли слабшають стінки кровоносних судин у мозку, найчастіше є ознакою хвороби дрібних судин. Зазвичай ними страждають тільки люди похилого віку. У той же час саме пацієнтам похилого віку лікарі рекомендують приймати антикоагулянти як засіб лікування або запобігання серцевих захворювань.

Результати дослідження піднімають перед медиками питання про те, наскільки прийом аспірину збільшує ризик серйозних крововиливів у мозок у хворих з мікрокровотечами. У багатьох пацієнтів, які перенесли серцеві напади та приступи стенокардії, позитивний ефект протизгортання препаратів переважує ризики виникнення кровотеч. Хоча, як зазначають лікарі, у деяких хворих ситуація може бути зворотною: позитивну дію певних препаратів може нівелювати збільшенням ризику крововиливів, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі