друкувати


Комп’ютерна діагностика не панацея

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-15 01:27:19
На Прикарпатті за останні роки відкрилось чимало приватних діагностичних центрів. Низька довіра населення до лікарів, змушує шукати порятунку у недержавних медичних установах, де один комп’ютерний прилад покаже вам усі хвороби.

Діри у законодавчій базі України дозволяють процвітати шахраям. Приміром, відкрити діагностичний центр можна не проходячи усі перевірки, нехай цей центр буде в однокімнатній квартирі і один чудоапарт проведе повну діагностику організму. Будь-який лікар підтвердить, що жодне медичне устаткування у світі не здійснить повної діагностики. Комплексна діагностика це – копітка робота та безліч аналізів. "Тепер фармацевти стали лікарями, бо вони мають доступ до більшого кола людей, - розповідає лікар Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Лідія Мигович. - У нас прийнято довіряти усяким комп’ютерним обстеженням, типу метода Фоля. Навіть досвідчені люди йдуть та платять 200-300 гривень за діагностику, і вірять, що результат це - щира правда". Пані Мигович губиться у здогадках, чому нині так процвітають аферисти.

Людмила Солоп, юрист, що спеціалізується з медичного права радить пацієнту вивчити свої права та твердо вимагати їх дотримання у лікарнях. А ще вимагайте від медиків занотовувати кожен крок, якщо вам ставлять діагноз і виписують довжелезний список ліків, заставте всі дії лікаря задокументувати.

Згідно ст. 39 Конституції України пацієнт має право отримувати повну об'єктивну і достовірну інформацію про його стан здоров'я, ризики і можливі наслідки, як лікування, так і не лікування. Все це повинно з точністю відображувати в медичній документації.

Автор: Дарка ДОРОШ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі