друкувати


Тривале "нічогонероблення" призводить до серйозного стресу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-14 07:14:04
Тривале "нічогонероблення" - відсутність на роботі внаслідок хвороби або в умовах безробіття, призводить до серйозного стресу і часто передує втраті соціальних контактів і психічним проблемам. Такого висновку дійшли експерти Університету Карлстада (Швеція).

Вимушений відпочинок від роботи пов'язаний з погіршенням взаємин з працедавцем, колегами, друзями і близькими і сприяє розвитку розладів психіки, говорять психологи. На їх думку, довгострокова відсутність на роботі поступово емоційно спустошує людину. Для багатьох робота є важливою частиною соціального життя, і її втрата може негативно позначитися на психічному благополуччі, повідомляє Освітній портал.

Тривалі пропуски в робочій зайнятості через вимушені відпустки, особливо коли до цього людина постійно була зайнята на роботі, сприяють хронічному стресу. Висновки терапевтів базуються на аналізі наслідків істотних змін на шведському ринку праці в 1990-х роках. Довгострокова відпустка зачіпає психо-соціальне робоче середовище і ускладнює процес повернення співробітника на роботу.

Дослідники підкреслюють, що результати огляду стосуються і безробітних, а значить особливо актуальні в ці дні, коли багато людей вимушені йти у відпустку через економічні проблеми. Таким чином, проблеми ринку праці перетворюються на проблеми суспільної охорони здоров'я.

Обговорити на форумі