друкувати


Хресна дорога викарбувана на гранітних плитах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-14 05:56:30
Перед Великоднем в Тернопільському обласному краєзнавчому музеї відкрито незвичну експозицію місцевої художниці Ольги Воробель.

Тендітна жінка викарбувала на гранітних плитах 14 стацій хресної дороги.



Мисткиня каже, що хотіла зробити це для мешканців свого села Ратищі Зборівського району. Пані Оля працювала над витвором протягом півроку. Каже, що навіть ночами недосипала, бо хотіла встигнути до останнього тижня Великого посту. Робота була нелегкою, спочатку треба було намалювати пастеллю або чорною аквареллю ескіз із світлотінню. Це передує нанесенню малюнка на гранітову плиту. Згодом відполіровувала плити, аби надати їм чорного блиску. Малюнок наносила спеціальним пучком, наконечник якого виготовлений із спеціального сплаву побідиту. За допомогою цього пучка буквально вистукувала зображення.

Усе потребувало філігранного вміння, адже граніт не припускає ніяких помилок: стукнеш не там - і вже не зітреш, не замалюєш. Отож на кожній плиті - тисячі крапочок на кожній плиті зображено мінімум по 11 людей. Після виставки художниця забере роботу до села, де буде вздовж дороги, що веде до лісу, буде збудована Хресна дорога, основу якої складатимуть власне ці гранітні плити. Над кожною стацією буде арка.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі