друкувати


Польща: ЄВРО 2012 - чекаємо на Мішеля Платіні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-13 03:47:01
До всеєвропейського свята футболу під диригуванням поляків і українців ЄВРО 2012, залишилося усього-навсього 1156 днів. Сьогодні, напередодні великодніх свят, саме про підготовку до ЄВРО 2012 говорять може й не так активно.

Активність мас-медіа зазвичай проявляється хвилями, - багато пишуть про підготовку до проведення фіналу європейського Чемпіонату з футболу ДО і ПІСЛЯ , повідомляє Польське радіо.

Йдеться про візити діячів УЄФА. Ось побачиш, - зараз з ЄВРО 2012 якось спокійно, як тільки надходить термін візиту до Польщі і України наприклад, найголовнішого представника європейського футболу, – Мішеля Платіні, то всі зашевеляться, почнуть спекулювати, обговорювати, передбачати. І така медіальна хвиля зазвичай триває ще пару днів після того, як шеф від‘їде.

Хоча, з іншого боку, можливо що тепер наліт сенсаційності довкола проведення ЄВРО 2012 буде пригальмовуватися, бо вже стало остаточно відомо – фінал ЄВРОчемпіонату пройде саме у країнах над Віслою і над Дніпром.

Зокрема і про це впевнено говорив заступник голови правління Компанії PL.2012 Рафал Каплер, який у середу взяв участь у святковому сніданку для преси:

"Ми звичайно говоримо так, оскільки ми переконані, що так і буде. Ми вважаємо, що 2009 рік – це той рік, коли для УЄФА занадто пізно запроваджувати кардинальні зміни.

А крім цього, ми говоримо про те, що змінилося з минулого року. Минулого року ми мали таку ситуацію, коли більшість журналістів у Польщі (не знаю як було в Україні) дещо сумнівалися, чи нам вдасться зробити такий гігантський футбольний турнір. Вони постійно питали, - чи встигнемо ми зі стадіонами, з іншою підготовкою. А сьогодні ми знаємо, що уся робота проходить у відповідному темпі, і я переконаний – вже нічого не зміниться".

Чи часто доводиться бувати в українських партнерів?

"Ми буваємо в українських партнерів, українці – бувають у нас. Марцін Герра щотижня розмовляє з паном Іллєю Шевляком, який очолює Координаційне бюро з підготовки та проведення в Україні фінальної частини Чемпіонату Європи з футболу "Євро-2012".

Українська делегація на чолі з Віце-прем’єр-міністром Іваном Васюником приблизно місяць тому з робочим візитом перебувала у Польщі. І ми мали нагоду досить конкретно порозмовляти про те, як проходить підготовка в Україні і в Польщі, які виклики нам ще треба подолати.

І наша співпраця вже набирає обертів. В Україні сталися зміни: замість Національного Агенства у справах підготовки до ЄВРО, створено Комітет під головуванням пана Шевляка.

Як ми розуміємо, Комітет працює і робота з українського боку проходить безперебійно, що дозволяє так би мовити в режимі он-лайн, співпрацювати з Польщею".

А що на сьогодні найголовніше у підготовці до ЄВРО 2012?

"Відомо, що найголовніше для УЄФА – стадіони і летовища. Усі стадіони сьогодні будуються згідно з планом, щоб вони були готові за рік до фіналу європейського Чемпіонату, і тут сумнівів нема.

Якщо йдеться про летовища, то весь час тривають дискусії, зокрема стосовно аеропорту у Вроцлаві. Але, ми також готові на якісь тимчасові розв‘язки, які дозволять вирішити усі завдання з ЄВРО. Ми не переживаємо за той, інфраструктурний бік, - робота триває, її дуже багато, проте завдання розподілені і ситуація знаходиться під контролем.

Ви мене питаєте про червоний колір на карті виконання завдань. Вони, ці кольори, справді інколи з‘являються у рапортах УЄФА, але це вже не та ситуація, яка була на початку роботи над цим проектом".

З готелями у Польщі проблем мабуть не буде, а з автострадами?

"Ні-ні, в Польщі стандарт готелів настільки високий, що коли УЄФА класифікує готель на 5 зірок, так у Польщі цим самим критеріям відповідають навіть 4 зіркові готелі.

Тому немає проблем з кількістю місць, що їх вимагає УЄФА.

А щодо автошляхів, то так насправді це шанс для усієї Польщі. Це не є потреба, яка виникла безпосередньо через проведення ЄВРО 2012. Існують певні пріоритетні відтинки, на яких ми зосереджуємо усю нашу увагу, щоб вони були готові до Чемпіонату. Це зокрема і та автострада, яка перетинає Польщу із Заходу на Схід – А-4. Є також важлива автострада А-2.

Усе це інвестиції, які не призведуть до негативної думки УЄФА про підготовку Польщі – буде ЄВРО чи не буде. Однак, для нас, для поляків, це повинен бути пріоритет, щоб нарешті ті інвестиції, які роками відкладалися і постійно запізнювалися, завершити до проведення футбольного Чемпіонату. Нам залежить на цьому не через потреби УЄФА, а з точки зору потреб самої Польщі".

Варшава будує євростадіон, яка на сьогодні ситуація з найголовнішим футбольним майданчиком Польщі?

"Ми закінчили перший етап робіт, який полягав на підготовці ґрунту, вбито залізобетонні сваї і вичищено залишки старого Національного стадіону Десятиліття. Цей етап завершився на місяць раніше терміну, у березні. Тому фірма, яка працювала над виконанням першого етапу робіт, почала виконувати початок другого етапу робіт генерального виконавства.

У цей же час ми, – згідно з планом, - оголосили конкурс на генерального виконавця. Ось-ось ми відкриємо конверти з шістьма пропозиціями від консорціумів, які виявили бажання здійснити ІІ етап робіт на Національному Стадіоні у Варшаві".

Так виходить, що немає жодних проблем?

"Ні, ну скрізь існують виклики. Це не так, що немає проблем, але ми знаємо що діється, знаємо які виклики стоять перед нами, ми знаємо що нас чекає найближчі три роки. Найголовніше, - усім цим управляти. Я переконаний, що у наступні три роки викликів і проблем буде дуже багато. Але, важливо, щоб знати куди йти, до чого прагнути, які існують ризики і який (раптом щось не вдається) існує аварійний варіант".

Чи то правда, що Вашій команді, яка втілює у життя ЄВРО 2012, криза не перешкодила, а навіть допомогла?

"Як це не парадоксально, якщо йдеться про Польщу, то криза – як дотепер, – допомагає. Тому, що фірми зараз мають менше роботи, а усі пропозиції на тендерах, проходять сьогодні нижче бюджету.

Якщо казати про стадіони, то є чудова пропозиція на будівництво стадіону у Ґданську. Генеральне виконання цього стадіону закрилося сумою в майже 100 млн. євро. А ми так насправді очікували, що пропозиція складатиме 150 мільйонів євро.

Тому, поки що, жодна приватна інвестиція не опинилася під загрозою даної кризи. Тому, (тьфу-тьфу-тьфу), криза лише допомагає".

Заступник голови Правління Компанії PL.2012 Рафал Каплер нагадав, що через кілька днів президент УЄФА Мішель Платіні прибуде спочатку в Україну, а потім, – 14-16 квітня, і до Польщі.

А вже через кілька днів після цього, відбудеться чергова зустріч польських і українських партнерів, які втілюють у життя проект ЄВРО 2012.

Обговорити на форумі