друкувати


"Лелеченята" пишуть писанки (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-13 03:32:00
До величного свята Воскресіння Христового готуються у селищі Заболотів, що на Снятинщині, в навчально-реабілітаційному центрі "Лелеченя". Тут 16 діток з особливими потребами, які щоранку з’їжджаються сюди з навколишніх сіл, оформлюють святкові стенди, пишуть писанки, але найбільша їхня мрія перед великим святом стати здоровими. Щодня у цьому їм допомагають вихователі та медики.

Центру уже майже чотири роки. Проте ще у 2003-ому кілька батьків дітей з особливими потребами об’єдналися в організацію та почали шукати виходу зі скрутного становища їхніх діток, адже малечу не брали в школу, а віддавати в інтернати, де не зовсім належний догляд, не хотілося. Допомогти їм взялися голландські благодійники, за чиї кошти було споруджено приміщення. Чималі кошти поступили від президента голландського благодійного Фонду імені Генрі Ноуена Лаврентія Ноумен, настоятеля парафії римо-католицької церкви в селищі Заболотів отця Яна Родена, а також від родичів цих дітей. Згодом долучилася місцева влада та покутські доброчинці.

У жовтні 2005 року відбулося офіційне відкриття закладу. Та нині це вже історія. А будні - то щоденна праця. Чимало з вихованців "Лелеченяти" досить талановиті. Із різних фестивалів та конкурсів вони привозять багато нагород. Жодне свято для дітей з обмеженими можливостями "Повір у себе" не обходиться без заболотівських вихованців

"Незважаючи на хворобу, ці діти дають здоровим людям багато позитиву, - розповідає Коломия ВЕБ Порталу лікар-педіатр Іванна Равлюк. - Вони й справді особливі, і набагато вихованіші та чемніші, аніж інші. У цьому ми не раз маємо нагоду переконатися під час різноманітних вистав, на які наші вихованці ходять до заболотівської школи. І це не тільки через їхні хвороби, а через щоденну працю з ними та любов.

На сьогодні у "Лелеченяті" діють дві групи. Дітки навчаються, грають у різні ігри, опановують комп’ютерну грамоту, вишивають, ліплять та намагаються адаптуватися у суспільстві. Проте на тільки цими 16 дітьми опікуються заболотівчани. На соціально-педагогічному патронажі центру перебуває півсотні дітей з різними вадами: порушеннями центральної нервової системи, захворюваннями периферійної нервової системи, мовними вадами, хворі на ДЦП. Перебувати у центрі інваліди можуть тільки до 18 років.







Автор: Галина ПЛУГАТОР, Заболотів Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі