друкувати


Піротехніки МНС застерігають: застарілі боєприпаси небезпечні для життя людини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2009-04-10 05:37:27
З настанням весни закипіла робота на приватних обійстях, присадибних ділянках, городах, дачах. Люди згрібають сухе листя, гілля дерев, перекопують та переорюють землю. Дуже часто в процесі такої діяльності господарі натрапляють на старий заржавілий брухт, навіть не підозрюючи, що перед ними – боєприпаси часів минулих воєн, які і зараз такі ж небезпечні, як і багато років тому.

З початку цього року піротехніками Головного управління МНС в області уже виявлено та знешкоджено більше ста шістдесяти одиниць вибухонебезпечних предметів. Особливо почастішали виїзди саперів на знешкодження "небезпечних знахідок" із приходом весни, коли земля неначе виштовхує із себе усе зайве.

Так, днями на вулиці Елеваторній в обласному центрі випадковий перехожий натрапив на підозрілий предмет. На щастя, чоловік не став навіть торкатися до нього, а одразу ж зателефонував за номером "101" до рятувальників. А невідомим предметом виявився 76-міліметровий артилерійський снаряд часів минулих воєн. Піротехніки Головного управління МНС в області, що прибули до місця виклику, вилучили снаряд із землі та знешкодили.

Як зазначають піротехніки, перелік вибухонебезпечних предметів, що їх знаходять на Івано-Франківщині, надзвичайно великий: протитанкові та протипіхотні міни, ручні протитанкові гранати, снаряди та авіабомби. Їх тривале перебування в землі аніскільки не зменшує, але збільшує небезпеку для життя людини. Від вологи при взаємодії металу та вибухівки утворюються хімічні сполуки — пікрати, що вибухають навіть від невеликого тертя, маленької іскри, незначного удару. Тому, як застерігають фахівці МНС, до будь-якого знайденого вами незнайомого предмету не варто навіть торкатися — це може призвести до трагічних наслідків. При виявленні вибухонебезпечних предметів забороняється перекладати їх з одного місця на інше, нагрівати та вдаряти, намагатися розбирати.

При виявленні "небезпечної знахідки" необхідно одразу телефонувати на "101" в пожежно-рятувальну службу, а також повідомити органи місцевої влади, міліцію. До приїзду фахівців слід огородити місце знахідки і ні в якому разі не робити спроби вивільняти із землі небезпечний предмет самотужки. Головне управління МНС в Івано-Франківській області ще раз звертається до мешканців краю: пам’ятайте, лише дотримання правил безпеки при виявленні вибухонебезпечних предметів зможе уберегти від біди!

Джерело: Центр пропаганди ГУ МНС в області
Обговорити на форумі